حساسیت دندان یکی از مشکلاتی است که اکثر افراد مخصوصا بزرگسالان با آن دست و پنجه نرم میکنند. ممکن است شما هم این مشکل را تجربه کرده باشید و به فکر درمان حساسیت دندان باشید. روی سطح دندانهای شما هزاران هزاران عصب انتفال دهنده وجود دارد. این عصبها قادرند هر نوع واکنش را به مرکز عصبی دندان منتقل کنند مخوصا در زمانی که گرما و سرمای شدید را احساس میکنند.
تمام این احساسات و انتقال پیامها در اثر حساس بودن دندان انجام میشود که ممکن است با دردهای ناگهانی همراه باشد. درمان و مشکل دندانهای حساس، شیوع حساسیت دندان در بزرگسالان، شایعترین عوامل تشدید کننده حساسیت دندان، روشهای علمی پیش گیری حساسیت دندان از مواردی است که در اینجا بررسی میکنیم.
حساسیت دندان چیست؟
حساسیت دندان به طور معمول به دلیل ساییدگی مینای دندان یا نمایان شدن ریشههای دندان ایجاد میشود. با این حال، گاهی اوقات ناراحتی دندان توسط عوامل دیگری مانند سوراخ شدن دندان ترک خورده، پرکردگی یا بیماری لثه ایجاد میشود .
حساسیت دندان، گزگز دندان و یا حساسیت به عاج عواملی است که در اثر ناراحتی دندان در واکنش به برخی محرکها مثل دمای سرد، گرم، ترشی و اسید ایجاد میشود. هنگامی که با این مسئله روبرو هستید،در انجام از برخی کارها با مشکل روبرو میشوید. برای مثال مسواک زدن، نوشیدن و یا خوردن چیزهای خیلی سرو یا خیلی گرم و… برایتان سخت است. البته توجه کنید که درد دندان پس از خوزدن چیزهای خیلی سرد میتواند نشانه پوسیدگی دندانهای شما باشد.
حساسیت دندان ممکن است موقتی و گذرا بوده و یا یک مشکل مزمن باشد. همچنین ممکن است در یک یا چند دندان و یا همه دندانهای خود آن را حس کنید. با درمان حساسیت دندان میتوانید این مشکلات را تا حدودی کاهش دهید.
علائم حساسیت دندان
همانطور که گفتیم حساسیت دندان در پی عوامل مختلفی تشدید میشود. مثلا در واکنش به برخی از محرکها این درد نمایان میشود. گاهی اوقات این درد را در ریشههای خود احساس خواهید کرد. برخی از شایعترین این محرکها شامل موارد زیر میشوند:
- غذاها و نوشیدنی های گرم
- غذاها و نوشیدنیهای سرد
- هوای سرد
- شیرینی جات
- غذاها و نوشیدنی های ترش و اسیدی
- آب سرد
- مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
- دهان شویه های الکل دار
البته قابل ذکر است که علائم حساسیت دندانهای خود را همیشه تجربه نخواهید کرد. در گاهی اوقات نیز این درد بدون هیچ دلیلی مشخصی شروع میشود. که شدت این درد ممکن است خفیف یا خیلی زیاد باشد.
آیا حساسیت دندان از بین میرود؟
حساسیت دندانهای شما به طور عادی از بین نمیروند. اگر شما هم دچار این مشکل هستید به شما پیشنهاد میکنیم برای درمان حساسیت دندان زودتر به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا سلامت دهان و دندان شما را مورد بررسی قرار دهد. این مشکل را بهتر است جدی بگیرید تا علت آن پیدا و درمان بشود.
عواملی که منجر به حساسیت دندان میشوند
مینای دندان برخی از افراد به دلیل نازک بودن حساستر از دیگران است. مینا بخش بیرونی دندان است که قسمتهای حساستر درونی را پوشش داده و محافظت میکند. ممکن است مینای دندان بنا به دلایل مختلف فرسوده یا ساییده شود و این وضعیت منجر به حساسیت دندان شود. از برخی از این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسواک زدن با شدت زیاد (روش صحیح مسواک زدن)
- استفاده از مسواکهایی با دندانههای سفت
- دندان قروچه
- مصرف زیاد غذا یا نوشیدنیهای شیرین و اسیدی
- استفاده بیش از حد از محصولات سفید کننده دندان
- شکستگی دندان
- بیماری لثه
- درمانهای دندانپزشکی مکرر
بعضی مواقع نیز ممکن است از بین رفتن مینای دندان ربطی به عوامل دهان و دندان نداشته باشد. مثلا رفلاکس معده میتواند از این عوامل باشد. در رفلاکس، به دلیل بالا آمدن اسید معده و رسیدن به دهان و ایجاد اسیدیته بالا ممکن است باعث از بین رفتن مینای دندان بشود. همچنین پس روی لثه و کنار رفتن آنها از دندانها باعث میشود بخشهایی از پایین دندان و ریشه در معرض هوا و باکتریهای موجود در دهان قرار بگیرد. نمایان شدن ریشه نیز میتواند باعث ایجاد این مشکل بشود.
روشهای درمان حساسیت دندان
بهترین راه برای درمان حساسیت دندان مراجعه به پزشک متخصص است. دندانپزشک میتواند علت این مشکل را بررسی و آن را درمان کند. میتوانید کارهای زیر را برای بهبود بیشتر این مشکل انجام دهید.
1.استفاده از خمیر دندانهای مخصوص دندان حساس
با استفاده از این خمیر دندانها به طور مکرر، میتوانید از حساسیت دندانهای خود بکاهید. این خمیر دندانها انواع مختلفی دارند. برای انتخاب بهتر خمیر دندان مناسب دندانهای خود از دندانپزشکتان مشورت بگیرید.
2.مصرف فلوراید
ممکن است دندانپزشک برای تقویت دندان و درمان حساسیت دندان، فلوراید درمانی را توصیه کند. فلوراید باعث استحکام بیشتر مینای دندان میشود. فلوراید به صورتهای مختلفی عرضه میشود. مثلا خمیر دندان، ژل و تری، دهانشویه و یا خوراکی آن از انواع آن هستند.
3.باندینگ کامپوزیت
اگر علت حساسیت دندان، نمایان شدن ریشه ها است میتوان باندینگ کامپوزیت را پیشنهاد کرد. کامپوزیتها انواع مختلفی دارند که برای درمان حساسیت دندان از این روش استفاده میشود. با استعمال موضعی رزین کامپوزیت روی ریشههای حساس و بیرون زده دندان میتوان این مشکل را برطرف کرد.
4.عصب کشی یا درمان ریشه
در مواردی که حساسیت دندان بسیار شدید است، دندانپزشکان عصب کشی و درمان ریشه را پیشنهاد میکنند. در عصب کشی هسته مرکزی دندان که پالپ نام دارد و عصب های دندان در آن قرار دارند، تخلیه و پاکسازی میشوند.
5.پیوند لثه
جراحی پیوند لثه در مواقعی انجام میشود که بخش زیادی از بافت لثه تخریب شده و از دست رفته است. به همین دلیل باعث نمایان شدن ریشه دندان شده است. در این روش تکه کوچکی از بافت نرم در جای دیگری از دهان برداشته می شود. این بافت به محل مورد نظر پیوند میشود. این کار باعث محافظت از ریشه های بیرون زده دندان و کاهش حساسیت دندان میشود.
در کلینیک دکتر مریم امیدی تمامی مراحلی که به درمان حساسیت دندان کمک کند انجام میشود. بهتر است با مشورت گرفتن از ما بهترین درمان را برای سلامت دهان و دندان خود انتخاب کنید.