جراحی دندان عقل

 

 

Wisdom tooth surgery

می‌توان گفت آخرین دندانی که در دهان رشد می‌کند، دندان عقل هر فرد می‌باشد. زمانی که دندان عقل فضای کافی جهت رشد نداشته باشد رشد این دندان به صورت نهفته در فک بالا و یا نیمه نهفته در فک پایین می‌باشد. در چنین شرایطی فرد با دردی در دهان و فک خود رو به به خواهد شد که در این موقعیت کشیدن دندان عقل نهفته و یا نیمه نهفته و همچنین جراحی دندان عقل بسیار ضروری و مهم است. این در حالی‌ست که برخی از افراد ممکن است در طول زندگی مشکلی با دندان عقل خود نداشته باشند و هرگز برای جراحی دندان عقل به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نکنند. با ما در این مقاله همراه باشید تا شما را با مقعوله جراحی دندان عقل به طور کامل آشَنا کنیم.

دندان عقل چیست؟

دهان هر فرد بالغ به راحتی 28 دندان از 32 عدد دندان را در خود جای می‌دهد. سومین دندان آسیا( مولر) را که معمولا بین سنین 17 تا 25 سالگی رشد ‌می‌کند را دندان عقل می‌گویند. از آن جایی که دندان عقل آخرین دندانی است که در دهان هر فرد رشد می‌کند، غالبا فضای بسیار اندکی برای در بر گرفتن آناتومی این دندان در دهان وجود دارد، در نهایت هر فرد 4 عدد دندان عقل در فک بالا و پایین خود خواهد داشت این دندان آخرین دندان انسان در قوس فک می‌باشد. برخی از افراد مشکلی با وجود این دندان در دهان خود ندارند؛ اما این در حالی است که برخی مجبور به کشیدن و جراحی این دندان می‌شوند.

انواع دندان عقل

بسیاری از متخصصان بیان کرده‌اند که دندان عقل هیچ نقشی در جویدن غذا ندارد، این دندان پس از تکامل انسان و کوچک شدن فک رشد کافی و مورد نیاز خود را در دهان ندارد. دندان عقل 3 مدل مختلف دارد که در هر فرد متفاوت است، این سه مدل به صورت زیر می‌باشد.

دندان عقل کامل و سالم

دندان عقل کامل و سالم در زمان رشد خود هیچ گونه محدودیتی برای رشد در دهان ندارد و به صورت کاملا طبیعی همانند دندان‌های دیگر در دهان رشد می‌کند. وجود دندان عقل سالم منجر به هیچ گونه درد و بیماری در فرد نخواهد شد، اما به دلیل موقعیت قرار گیری دندان عقل در انتهای فک بهتر است دقت بسیاری به این دندان جهت رعایت بهداشت و شست و شوی آن شود.

دندان عقل نهفته

این نوع دندان عقل که به آن دندان عقل نهفته گفته می‌شود بنابر دلایل مختلفی به طور کامل نتوانسته است در دهان رشد کند و از لثه خارج شود و در نهایت همتراز و همراستا با دندان‌های دیگر باشد. دندان عقل نهفته دارای یک کیسه رویشی می‌باشد که در دراز مدت می‌تواند به یک کیست در دهان تبدیل شود، همین علت باعث شده تا دندانپزشکان دندان‌های عقل نهفته را در سنین 25 تا 30 سالگی از دهان کاملا خارج نمایند.

ممکن است این نوع دندان اغلب در بافت نرم و یا بافت سخت به دلایل زیادی از قبیل وراثت، بیماری‌های دوران کودکی، عدم هماهنگ بودن رشد استخوان فک با دیگر دندان‌ها و کم خونی قرار گیرد.

 

دندان عقل چیست؟

دندان عقل نیمه نهفته

زمانی که دندان عقل نتواند رشد کافی داشته باشد و فقط یک بخش از تاج دندان بتواند از لثه فرد خارج شود به این نوع دندان، دندان عقل نیمه نهفته می‌گویند. افرادی که دندان عقل نیمه نهفته دارند مواد غذایی بین فاصله ایجاد شده لثه و دندان عقل محبوس می‌شود و با گذشت زمان و به مرور به آبسه و سلولیت تبدیل می‌شود. دندان عقل نیمه نهفته می‌تواند به مرور دندان‌های مجاور خود را تحت فشار قرار دهد و سبب آسیب رساندن به دیگر دندان‌‌ها شود.

احساس در در ناحیه فک در زمان رویش دندان عقل امری طبیعی می‌باشد حتی گاهی این رویش با سرگیجه و سردرد همراه خواهد بود. در برخی از شرایط رشد دندان عقل در فک سبب اُریب و کج شدن دیگر دندان‌های مجاور خواهد شد که این عمل به استخوان فک فشار شدیدی وارد خواهد کرد.

دلایل کشیدن و جراحی دندان عقل

دلایل بسیار زیادی سبب شده تا دندان‌های عقل نهفته و نیمه نهفته به جراحی و کشیدن نیاز داشته باشند، این دلایل به شرح زیر هستند.

  • رویش دندان عقل به صورت غیر طبیعی( مایل، چرخیده و کج) از لثه خارج شده است.
  • به دلیل عدم فضای کافی دندان عقل زیر خط لثه گیر می‌افتد.
  • ایجاد عفونت ناشی از محبوس شدن ذرات غذا، پلاکت و باکتری موسوم به پری‌کورونیت(Pericoronite )، رخ می‌دهد.
  • محور فک‌ها به دلیل نحوه قرار گیری دندان‌ها تغییر می‌کند.
  • به دلیل موقعیت قرار گیری دندان عقل، بهداشت آن به خوبی رعایت نشده و دندان خراب شده و در نهایت منجر به پوسیدگی دیگر دندان‌ها خواهد شد.

وجود دندان‌های عقل نهفته و نمیه نهفته در دهان سبب بروز مشکلات جدی خواهد شد به طوری که در صورت عدم رسیدگی به آن سبب پوسیدگی دندان‌های مجاور خواهد شد.

 

مراحل کشیدن دندان عقل

سن کشیدن دندان عقل

سن دقیق و مشخصی برای کشیدن دندان عقل توسط دندانپزشکان اعلام نشده است، زیرا دندانپزشکان معتقد هستند تا زمانی که دندان عقل مشکلی برای فرد ایجاد نکرده است نیازی به جراحی و کشیدن آن نیست. برخی از دندان پزشکان به افراد توصیه می‌کنند که اگر دندان عقل آن‌ها به طور کامل از لثه بیرون نیامده است بهتر است در سن جوانی کشیده شود، زیرا ریشه این دندان و استخوان کامل رشد نکرده است و کشیدن آن بهتر بسیار راحت‌تر است. همین دلیل سبب شده تا برخی از افراد در سنین جوانی برای کشیدن دندان عقل خود افدام کنند.

مراحل کشیدن دندان عقل

کشیدن دندان عقل توسط دندانپزشک متخصص در محیطی بسیار استریل همراه است، مراحل کشیدن دندان عقل به سرح زیر است.

  1. گام اول دندان عقل مورد نظر توسط پزشک متخصص ویزیت می‌شود.
  2. در این مرحله ابتدا با بی‌حسی، دندان به طور کامل بی‌حس می‌گردد.
  3. برای دسترسی بیشتر دندانپزشک به دندان عقل و استخوان اطراف آن، برشی بر روی لثه فرد ایجاد می‌شود.
  4. بخشی از استخوان فک که در جلوی دندان قرار گرفته است، طی مراحلی و با ابزارهایی مورد نظر برداشته می‌شود.
  5. پس از برداشته شدن بخشی از استخوان دندان عقل به صورت کامل و یا چند تکه بسیار کوچک از فک خارج می‌شود.
  6. بعد از خارج کردن دندان از فک، ذرات باقی مانده دندان و یا استخوان به خوبی برداشته شده و پس از جراحی تمیز می‌گردد.
  7. در انتها پانسمان لثه بخیه داده می‌شود.

برای کنترل خون ریزی جراحی دندان عقل پانسمان روی محل جراحی شده قرار گرفته می‌شود.

مراقبت‌های بعد از جراحی دندان عقل

 

مراقبت‌های بعد از جراحی دندان عقل

پس از انجام جراحی و کشیدن دندان عقل برای ترمیم زود هنگام بخیه‌ها باید نکاتی را مد نظر قرار داد و آن‌ها را رعایت کرد.

  • از یک گاز استریل برای روی زخم استفاده کنید و به آهستگی آن را گاز بگیرید تا خون دندان جراحی شده را به خود جذب نماید، اگر گاز استریل کاملا به خون آغشته شد آن را تعویض نمایید.
  • در صورتی که دهان و لب شما بی‌حس می‌باشد، چیزی نخورید زیرا ممکن است به لب، زبان و گونه خود آسیب وارد نمایید.
  • در هنگام دراز کشیدن برای کنترل خونریزی سر خود را بالاتر از سطح بدن خود قرار دهید.
  • در 24 ساعت اول پس از جراحی دندان، چندین مرتبه از کمپرسور آب یر به مدت 15 الی 20 دقیقه استفاده نمایید. پس از گذشت یک روز شما می‌توانید برای تسکین درد خود از کمپرسور آب گرم استفاده نمایید.
  • از داشتن فعالیت بدنی پس از جراحی دندان جدا خودداری نمایید.
  • تا 24 ساعت از غذاهای نرم مانند ژله، سوپ رقیق، ماست و از قبیل این خوراکی‌ها تغذیه نمایید.
  • از نوشیدن مایعات به وسیله نی خودداری نمایید، زیرا ممکن است باعث جدا شدن لخته خون و تاخیر در بهبودی زخم داشته باشد.
  • دهان خود را چندین مرتبه در روز به وسیله آب و نمک بشویید تا وروم و درد آن کاهش یابد.
  • حداقل تا 24 ساعت پس از جراحی نباید از سیگار استفاده کنید. میکدن باعث شل شدن لخته خون و تاخیر در بهبودی می‌شود.

اگر تا 24 ساعت بعد از عمل جراحی خود خون ریزی از محل بخیه داشتید، به پزشک خود جهت ویزیت مراجعه نمایید.

هزینه و قیمت جراحی و کشیدن دندان عقل

همانطور که به آن اشاره شد، جراحی و کشیدن دندان عقل یکی از روش‌های درمانی می‌باشد که باید تحت نظر دندان پزشک متخصص صورت گیرد. در غیر این صورت سبب عفونت و به جا ماندن تکه‌ای از دندان در فک خواهد شد، هزینه و قیمت جراحی و کشیدن دندان عقل با توجه به میزان استفاده بی‌حسی، چگونگی عمل و نوع دندان متفاوت خواهد بود. شما با مراجعه به پزشک پس از ویزیت و معاینه می‌توانید از هزینه و قیمت کشیدن دندان عقل مطلع شوید.

جراحی و کشیدن دندان عقل در شیراز

پروسه کشیدن دندان عقل و جراحی آن، زمان بر بوده که باید تحت نظر دندانپزشک متخصص صورت گیرد. کشیدن دندان و جراحی دندان در تمامی کلینیک‌های سراسر کشور مخصوصا در شیراز تحت نظر بهترین پزشکانی همچون دکتر مریم امیدی دندانپزشک متخصص صورت می‌گیرد. دکتر امیدی با دارا بودن بیش از 7 سال سابقه کاری در حیطه درمانی و زیبایی دندان، توانسته‌اند به بهترین دندانپزشک متخصص در شیراز تبدیل شوند. برای مشاوره، ویزیت و همچنین امور درمانی خود در شیراز با شماره تماس 07136494982 در تماس باشید. همچنین شما می‌توانید از طریق سایت اقدام به رزرو نوبت نمایید.