ایمپلنت دندان

 

ایمپلنت دندان

زمانی که دندان فردی به دلیل آسیب و یا بیماری دچار اختلال می‌شود و از دست می‌رود، فرد عوارضی را همچون درد در نواحی دندان، تغییر در الگوی جویدن و یا از دست دادن یکی از دندان‌های اصلی خود را تجربه می‌کند، که تجربه کردن این مسئله با درد و ناراحتی برای فرد همراه است. جایگزین دندان از دست رفته یا به اصطلاح ایمپلنت دندان به طور قابل توجهی توانسته است سلامت دندان افراد مراجعه کننده را بهبود بخشد. در چند دهه قبل از دندان‌های مصنوعی برای پر کردن جای خالی دندان‌های از دست رفته استفاده می‌کردند؛ اما این روش گاهی با معایبی نظیر درد، تحریک لثه و نیاز به تمیز کردن دائم و بیرون آوردن دندان‌ها در هنگام خوردن غذا بوده است. از این رو افراد به یک روش مطمئن و بی‌دردسر به نام ایمپلنت دندان روی آوردند. با ما همراه باشید تا در این مقاله تخصصی مراحل ایمپلنت دندان، مدت زمان بهبودی بعد از کاشت ایمپلنت دندان و تعداد جلسات مورد نیاز برای انجام ایمپلنت را به شما معرفی کنیم.

ایمپلنت دندان چیست؟

در ایمپلنت دندان(Dental implant)، قطعه‌ای از جنس فلز تیتانیوم در طی جراحی‌ و در برخی شرایط در چند جلسه در استخوان فک فرد، جای گذاری می‌شود. نقش این فلز تیتانیوم جای گرفته در فک، پشتیبانی از روکش یا پروتزی می‌باشد که در ناحیه‌ای که فاقد دندان می‌باشد قرار می‌گیرد. مواد ساخته شده برای کاشت ایمپلنت دندان باید سازگاری بافتی، استحکام مکانیکی و ثبات ساختاری در محیط فیزیولوژیک و طبیعی دهان را در مدت زمان بسیار زیادی داشته باشد. بهترین فلز که سازگاری بالایی با محیط فیزیولوژیک دهان دارد، فلز تیتانیوم است، این فلز از چندین جنبه مناسب جهت ساخت ایمپلنت دندان می‌باشد.

5 دلیل مناسب بودن تیتانیوم برای ایمپلنت دندان

تیتانیوم به دلایل زیادی به بهترین گزینه جهت کاشت ایمپلنت دندان تبدیل شده است، این دلایل سبب شده تا از تیتانیوم به صورت بسیار گسترده در صنعت دندانپزشکی استفاده شود، این دلایل به شرح زیر می‌باشد.

  • فلز تیتانیوم سازگاری بافتی بسیار بالایی با بدن دارد.
  • تیاتیوم دچار خوردگی نمی‌شود و در صورت اکسید شدن، اکسیدن تیتانیوم ساخته می‌شود که یک ترکیب بسیار پایدار است.
  • به راحتی توانایی جذب استئوبلاست‌ها(سلول‌هایی که توانایی ساخت استخوان جدید را دارند.) و سلو‌های استخوان ساز را دارد.
  •  فلزی مناسب جهت تحریک استخوان سازی می‌باشد.
  • ضریب کشسانی تیتانیوم تا حد بسیار زیادی شبیه به استخوان می‌باشد.

موارد بالا سبب شده تا تیتانیوم به فلزی بسیار کارآمد در صنعت دندانپزشکی به ویژه در کاشت ایمپلنت دندان تبدیل شود و هیچ گونه آسیبی به استخوان فک وارد نکند.

5 دلیل مناسب بودن تیتانیوم برای ایمپلنت دندان

ساختار و اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت دندان

اجزای تشکیل دهنده‌ی ایمپلنت از زمان شروع کار که کاشت نام دارد تا تحویل نهایی پروتز شامل بدنه ایمپلنت( فیکسچر)، قطعات مربوط به قالب گیری مثل هیلینگ(Hilling)، آباتمنت(Abutment) یا جینجوال فورمر(gingival former)، ایمپرشن و آنالوگ در هنگام قال گیری و آباتمنت می‌باشد. اجزا و نواحی متخلف بدنه ایمپلنت با فیکسچر شامل کرست مدول(Module corset)، بدنه و اپکس(apex) می‌باشد. برای سهولت در جراحی و یا اعمال صحیح پروتزی به صفحه تماس ایمپلنت، بدنه ایمپلنت طراحی و جای گذاری می‌شود، طراحی بدنه‌ی ایمپلنت به دقت و ظرافت بسیار بالایی نیاز دارد.

برای جای گذاری ایمپلنت در دهان، ابتدا بدنه‌ی ایمپلنت را با جراحی ویژه‌ای در استخوان فک به جای ریشه دندان قرار داده می‌شود. به طور معمول آباتمنت ایمپلنت دندان به وسیله پیچ فیکساتور مخصوص آباتمنت به بدنه ایمپلنت متصل می‌گردد و همچنین از طریق لثه به داخل دهان امتداد می‌یابد تا بتواند به خوبی از دندان مصنوعی جای گذاری شده حمایت کند. ایمپلنت دندان نباید در دراز مدت دچار تحلیل استخوان گردد و از طول عمر بالایی برخوردار باشد.

مراحل ایمپلنت دندان

کاشت ایمپلنت دندان به 3 روش انجام پذیر است، این 3 روش، روش یک مرحله‌ای، دو مرحله‌ای و دندانی می‌باشد. نحوه انجام هر یک از این مراحل به شرح زیر است.

ایمپلنت یک مرحله‌ای یا Non submerged

بعد از کشیدن دندان ممکن است لثه فرد همپوشانی کافی نداشته باشد، و پزشک متخصص مجبور باشد از روش non submerged یا حد لثه برای برطرف کردن مشکل استفاده کند. در این روش بدین صورت است که ایمپلنت دندانی در استخوان فک قرار گرفته می‌شود و قطعه‌ موقت برون فکی ایمپلنت دندانی از لثه خارج می‌گردد و در نهایت لثه بدون ایمپلنت در همان مرحله اول جراحی و بخیه زده می‌شود و نیازی به جراحی مرحله دوم و کنار زدن بافت نرم لثه نیست. در ایمپلنت یک مرحله‌ای پس از گذشت 2 ماه جهت ایمپلنت‌های دندانی فک پایین و 3 ماه جهت ایمپلنت‌های دندانی کاشته شده در فک بالا، قالب گیری جهت ساخت روکش مد نظر اصلی شروع می‌شود، این روش یکی از روش‌های رایج می‌باشد.

ایمپلنت دو مرحله‌ای یا Submerged

یکی از مزیت‌های این روش، غیر قابل دسترس بودن ایمپلنت دندانی در فضای داخل دهان می‌باشد. در ایمپلنت دو مرحله‌ای روش کار بدین صورت می‌باشد که ایمپلنت  در استخوان فک دهان قرار گرفته می‌شود و لثه بر روی آن بخیه زده شده. لذا بعد از جراحی ، ایمپلنت در داخل دهان قابل مشاهده نخواهد بود. در این حالت ایمپلنت‌ها زیر لثه قرار گرفته شده‌اند تا هیچ فشاری بر آن‌ها وارد نشود. پس از گذشت حدود 2 ماه ایمپلنت‌های دندانی فک پایین و 3 ماه جهت ایمپلنت‌های کاشته شده در فک بالا، لثه به طور محدود دوباره در محل کاشت ایمپلنت‌ها کنار زده می‌شود. با قرار گیری موقتی ایمپلنت دندانی که همانند پیچ می‌باشد، سر ایمپلنت از لثه خارج و قابلت رویت می‌باشد. پس از آن حدود یک الی 2 هفته جهت بهبود و ترمیم دوباره لثه به دور از قطعه ایمپلنتی از لثه خارج می‌گردد.

در مرحله‌ی بعد قالب گیری جهت ساخته شدن روکش متصل به ایمپلنت دندانی آغاز می‌گردد. به منظور حفظ زیبایی بیمار، معمولا در صورت تشخیص و نیاز یک پروتز موقت متحرک(شب‌ها قبل از خواب باید از دهان خارج گردد.) به بیمار ارائه می‌شود. در این روش زیبایی بیشتر مد نظر بوده و پروتز نهایی در زیر لثه قرار خواهد گرفت.

 

مراحل ایمپلنت دندان

ایمپلنت Immediate Loading

در این روش ایمپلنت، همزمان با جراحی قرار دادن ایمپلنت دندانی، تاج آن نیز ساخته و بر روی ایمپلنت دندانی قرار می‌گیرد. این روش بیشتر برای کاشت ایمپلنت دندان جلو کاربرد دارد. البته نکته حائز اهمیت این است که تاج دندان به صورت موقت بوده و دندان اصلی، در مرحله بعد به بیمار تحویل داده می‌شود. مزایای این روش این است که در یک جلسه جراحی خارج کردن دندان یا ریشه انجام پذیر می‌باشد و هم در صورت لزوم استخوان ناحیه مورد نیاز ترمیم می‌گردد.

انواع ایمپلنت

ایمپلنت دندان دارای دو نوع متفاوت می‌باشد، انتخاب یکی از این ایمپلنت‌های دندان برعهده دندانپزشک متخصص می‌باشد. دندانپزشک پس از معاینه‌های لازم باید تصمیم بگیرد که با توجه به استخوان فک و نوع روکش دندانی که مد نظر دارد بر روی آن قرار دهد کدام نوع ایمپلنت مناسب‌تر است.

  • ایمپلنت endosteal( اندوستیال): این نوع ایمپلنت درون استخوان فک قرار گرفته می‌شود.
  • ایمپلنت subperiosteal(ساب‌پریوستیال): این نوع ایمپلنت روی استخوان آرواره و زیر بافت لثه قرار گرفته می‌شود.

امروزه برای کاشت ایمپلنت دندان از روش ساب پربوستیال استفاده نمی‌شود، زیرا این نوع از کاشت ایمپلنت دندان در بلند مدت ضعیف‌تر و استحکام کم‌تری را نسبت به روش اندوسیتال برخوردار می‌‎باشد.

انواع ایمپلنت

 

قیمت و هزینه کاشت ایمپلنت دندان

قیمت و هزینه کاشت ایمپلنت بستگی به مواردی نظیر شرایط دندانی فرد دارد، قیمت نهایی ایمپلنت دندان پس از ویزیت توسط دندانپزشک متخصص مشخص خواهد شد، علاوبر شرایط دندانی فرد عوامل دیگری هستند که در قیمت ایمپلنت نقش دارند، این عوامل به شرح زیر هستند.

  • نیاز و یا عدم نیاز به پیوند استخوان
  • نیازمندی دندان فرد به سینوس لیفت
  • محل، مقدار و کیفیت استخوان
  • نوع دندان جایگزین شده
  • نوع پروتز
  • برند و نوع مناسب ایمپلنت برای بیمار

نوع و جنس ایمپلنت دندان نقش بسیار مهمی در تعیین هزینه کاشت ایمپلنت دارد. دفعات مراجعه به پزشک جهت ویزیت، عکس پرتوی X، میزان دشواری مشکل درمانی، تعداد دندان‌هایی که قابلیت جایگزین دارند، محل کاشت دندان و تخصص دندانپزشک عوامل تعیین کننده میزان هزینه کاشت ایمپلنت می‌باشند. با توجه به المان‌هایی نظیر میزان تجربه پزشک متخصص، نوع مواد به کار رفته در ایمپلنت و نوع ایمپلنت در میزان تعیین هزینه و قیمت ایمپلنت نقش دارد.

مراقبت‌های پس از کاشت ایمپلنت

پس از انجام ایمپلنت دندان باید همانند دندان طبیعی خود از آن مراقبت کنید، یعنی دو بار در روز مسواک بزنید و یک مرتبه در روز از نخ دندان استفاده کنید. موارد زیر در بهبود روند درمان ایمپلنت دندان به شما کمک می‌کند.

  • تا 8 ساعت پس از انجام ایمپلنت نباید دهان خود را بشویید.
  • از کشیدن دخانیات، مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار و چای تا سه روز بعد از کاشت خودداری کنید.
  • پس از انجام ایمپلنت از مسواک مخصوص و نخ مخصوص ایمپلنت استفاده نمایید.
  • استفاده از نی حداقل تا دو هفته پس از کاشت ممنوع می‌باشد.

توجه به نکات فوق می‌تواند در سلامت و همچنین بالا بردن طول عمر کاشت ایمپلنت به شما کمک شایانی نماید.

میزان درد ایمپلنت دندان

در صورتی که به دندانپزشک متخصص و با تجربه جهت کاشت ایمپلنت خود مراجعه کنید، درد بسیار کم و قابل تحملی را احساس خواهید کرد. اگر برای شما هم سوال است که آیا ایمپلنت درد دارد؟ باید بگوییم درد ایمپلنت دندان غیر قابل تحمل نیست. ناگفته نماند درد پس از جراحی دندان ممکن است گاهی تا ده روز نیز طول بکشد، برای کاهش این درد می‌توانید از مسکن با مشورت پزشک خود استفاده کنید. در زمان کاشت ایمپلنت از بی‌حسی جهت بی‌حس شدن دندان و القای درد کم‌تر استفاده می‌شود و شما هیچ گونه دردی را احساس نخواهید کرد، در صورت داشتن استرس می‌توانید از پزشک خود بخواهید در هنگام استفاده از بی‌حسی از آرام بخش برای شما استفاده کند.

مراحل انجام عمل جراحی ایمپلنت دندان

 

مراحل انجام عمل جراحی ایمپلنت دندان

در ایمپلنت جهت فیکس کردن و جای گذاری پایه ایمپلنت مراحل گوناگونی وجود دارد تا فرد باید آن را بگذراند، این مراحل به شرح زیر می‌باشند.

  1. در ابتدا از بی‌حسی موضعی دهان جهت بی‌حس شدن استفاده می‌شود تا بیمار در حین انجام فرآیند درمان دردی نداشته باشد.
  2. پس از آن، با استفاده از یک دریل مخصوص، سوراخی مناسب با ابعاد پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک ایجاد می‌کنند.
  3. پایه ایمپلنت را در داخل سوراخ ایجاد شده قرار می‌دهند و بر روی آن پیچ درپوش را فیکس می‌کنند تا سوراخ ایجاد شده بسته نشود.
  4. در این مرحله لثه‌ را بر روی سوراخ پوشانده و بخیه زده می‌شود.
  5. پس از چند ماه که فرآیند یکپارچگی استخوان پشت سر گذاشته شد، مجدد طی عمل جراحی بسیار ساده‌ای لثه روی ایمپلنت ایجاد شده مجدد برش می‌خورد.
  6. پس از اینکه دندانپزشک به ایمپلنت دسترسی پیدا کرد، پیچ درپوش را باز می‌کند و هیلینگ آباتمنت را بر روی پایه ایمپلنت پیچ می‌کند.( نوع آباتمنت بر اساس محل کاشت دندان، شرایط دندان‌های مجاور و استخوان فک انتخاب و جای گذاری می‌شود.)
  7. پس از گذشت زمان مناسب که لثه پیرامون آباتمنت را گرفت و التیام یافت، روکش دندان به آباتمنت متصل می‌گردد.( اتصال روکش به آباتمنت ممکن است به واسطه پیچ و یا چسب باشد.)

در برخی از شرایط ممکن است عمل جراحی یک مرحله‌ای برای کاشت ایمپلنت انجام شود، تفاوت آن روش با روش گفته شده این است که در مرحله کاشت دندان، لثه روی ایمپلنت را نمی‌پوشاند تا برای نصب آباتمنت نیازی به بریدن و جراحی لثه نباشد.

راه جایگزین برای کشیدن دندان

امروزه راه‌های جایگزین بسیاری برای کشیدن دندان ارائه شده است، در صورتی که دندان قابل نگه داری باشد در این مواقع می‌توان با یک ترمیم ساده و یا پر کردن دندان آن را به راحتی حفظ نمود. گاهی اوقات این روش دیگر برای دندان پاسخ گو نمی‌باشد و دندان نیاز به عصب کشی یا درمان ریشه دارد که نیازی به خارج کردن آن نیست. معمولا در برخی شرایط قبل از عصب کشی برای افراد نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک و مسکن‌ها برای مهار درد می‌باشد زیرا دندان از قبل دارای عفونت بیشتری دارد و نیاز است تا قبل از عصب کشی عفونت مهار شود تا عصب کشی صورت گیرد. پس بهترین راه این است که با مراجعه به دندانپزشک متخصص و مشورت با آن بهترین راه را برای مهار درد خود انتخاب کنید.

انجام کاشت ایمپلنت دندان در یک روز

به طور معمول درمان و مدت زمانی که طول می‌کشد تا بیماری سلامت دندان خود را به دست آورد، هم برای پزشک و مهم برای بیمار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هر چقدر میزان دوره کوتا‌ه‌تر باشد طرفداران آن روش درمانی به طبع بیشتر خواهد بود. ایمپلنت دندان فوری در یک روز، یکی از درمان‌هایی است که این ویژگی را دارا می‌باشد و بیمار می‌تواند در کم‌ترین زمان ممکن نتیجه دلخواه و مطلوب خود را به دست آوردند. تنها تفاوتی که بین ایمپلنت فوری در یک جلسه و ایمپلنت به روش قدیمی وجود دارد این است که دوره بهبود در روش فوری بسیار کم‌تر از روش قدیمی است به طوری که می‌توان زمان انجام آن را یک روز در نظر گرفت.

نحوه انجام جراحی ایمپلنت

نحوه انجام عمل جراحی ایمپلنت دندان به نوع کاشت و وضعیت استخوان فک شما بستگی دارد. جراحی ایمپلنت دندان ممکن است شامل چندین روش باشد. مهم‌ترین مزیت ایمپلنت دندان پشتیبانی کامل از دندان‌های جدید شما است. فرایندی که نیاز به بهبود استخوان در اطراف کاشت را دارد. از آنجا که این ترمیم استخوان به زمان نیاز دارد ، فرایند آن می‌تواند ماه ها طول بکشد.

ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟

چگونگی رفتار و عادت‌های درست، نقش کلیدی در سلامت دهان و دندان افراد دارد، که این وضعیت توسط دندانپزشک متخصص بررسی می‌شود. در برخی موارد علت از دست رفتن دندان، بیماری‌های لثه است. اینگونه افراد عموما کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت نیستند.

همچنین وضعیت سلامت استخوان فک، یکی دیگر از عوامل مهم در این زمینه است. چرا که استخوان ها بستر حمایتی برای ایمپلنت پدید می‌آورند. در صورت ضعف بافت استخوانی احتمال شل شدن ایمپلنت پس از گذشت مدتی بالا است. افرادی که از دخانیات استفاده نمی‌کنند، احتمال موفقیت بیشتری در کاشت ایمپلنت دارند. دخانیات به شکل کلی روند ترمیم استخوان را دچار مشکل می‌کنند و خطر ایجاد عفونت در افراد سیگاری بیش از افراد دیگر است.

مواردی که بالا به آن‌ها اشاره کردیم، فاکتورهای مناسبی بود تا بدانید چه افرادی برای کاشت ایمپلنت دندان کاندیدای مناسبی هستند.

ایمپلنت دندان

آیا ایمپلنت دندان محدودیت سنی دارد؟

انجام کاشت دندان هیچ محدودیت سنی بالایی ندارد. در بیشتر موارد، شما می‌توانید این کار را انجام دهید، به شرطی که بهداشت دهان و دندان، لثه‌های سالم و استخوان کافی در فک خود داشته باشید و دندانپزشک بتواند یک عمل دندانپزشکی را روی دندان‌های شما انجام بدهد.

سن، یک عامل اصلی برای موفقیت در ایمپلنت دندان نیست. ایمپلنت‌هایی که در بیماران سالم و مسن با استخوان کافی قرار داده می‌شوند، می‌توانند برای بیماران جوان نیز پاسخگو باشند.

خطرات احتمالی جراحی ایمپلنت

مانند هر عمل جراحی، جراحی ایمپلنت دندان خطراتی را به همراه دارد. مشکلاتی که ایمپلنت دندان می‌تواند به همراه داشته باشد، زیاد نیست و اگر بروز کند، معمولاً جزئی است و به راحتی قابل درمان می‌باشند. برخی از این خطرات احتمالی می‌تواند موارد زیر باشد:

  • عفونت در محل کاشت
  • آسیب به ساختارهای اطراف، مانند سایر دندان‌ها یا رگ‌های خونی
  • آسیب عصبی(که می‌تواند باعث درد، بی‌حسی یا گزگز شدن دندان‌های طبیعی، لثه‌ها ، لب‌ها یا چانه شود)
  • مشکلات سینوسی

مراقبت‌های بعد از ایمپلنت دندان

چه در یک مرحله و چه در چندین مرحله جراحی ایمپلنت دندان انجام دادید، ممکن است برخی از ناراحتی‌های معمول که مرتبط با هر نوع جراحی دندان است را تجربه کنید. مثلا:

  • تورم لثه و صورت
  • کبودی پوست و لثه‌ها
  • درد در محل کاشت
  • خونریزی جزئی

بعد از جراحی ایمپلنت دندان ممکن است به داروهای ضد درد یا آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. اگر تورم، ناراحتی یا هر مشکل دیگری در روزهای بعد از عمل بدتر شد، حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

بعد از هر مرحله از جراحی، ممکن است لازم باشد که غذاهای نرم و آبکی بخورید؛ در حالی که محل جراحی بهبود یافته باشد. به طور معمول ، بعد از جراحی از بخیه‌هایی استفاده می‌شود که گوشتی هستند و خود به خود در لثه حل می‌شوند؛ اما اگر بخیه‌های شما از این نوع نبود و از بین نرفت، جای نگرانی نیست. دندانپزشک شما با روش مناسب، آن‌ را درمان می‌کند.

کاشت ایمپلنت دندان در شیراز

همانطور که به آن اشاره شد کاشت ایمپلنت دندان پروسه‌ای بسیار حساس بوده که نیاز به تخصص و تجربه بسیار بالایی دارد. اگر به دنبال دندانپزشک متخصص با تجربه جهت انجام فعالیت‌های مرطوبه نظیر ایمپلنت، طراحی لبخند، درمان کانال ریشه و … هستید، ما به شما کلینیک دکتر مریم امیدی متخصص دندانپزشکی در شیراز با بیش از 7 سال سابقه کاری در این حیطه را معرفی می‌کنیم. دکتر امیدی با دارا بودن تجربه کافی در تمام فعالیت‌های مرتبط به دندان و کار با برترین مواد‌ها و بهره‌گیری از برترین روش‌های روز دنیا زیبایی و شادابی دندان‌های شما را تضمین می‌کنند و لبخند‌های زیبا را برای شما خلق می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با کلینیک دکتر امیدی در شیراز با شماره تماس 07136494982 در ارتباط باشید.