اسکیلینگ دندان چیست؟

اسکیلینگ دندان

اسکیلینگ دندان یا همان جرم گیری از روش‌هایی است که جرم روی پلاک‌های دندان را از بین می‌برد. به طور مداوم و در روزمره، یک ماده چسبناک که پلاک نام دارد روی دندان‌های شما قرار می‌گیرد. این لایه نازک حاوی باکتری‌هایی است که جرم دندان را تشکیل می‌دهد. که می‌توانند با ترشح اسید باعث بروز پوسیدگی و دیگر مشکلات دندانی شوند. جرم‌گیری همراه با روش دیگری نیز به نام روت پلنتیگ انجام می‌شود. در این روش جرم و باکتری‌های روی ریشه دندان تمیز می‌شوند. به این صورت خطر پوسیدگی دندان بسیار کم می‌شود.

مانند هر روش درمانی دیگر، باید برای اسکیلینگ و جرم‌گیری دندان‌های خود یک پزشک متخصص را انتخاب کنید. می‌توانید در کلینیک دکتر مریم امیدی از ارائه بهترین خدمات دندانپزشکی بهره‌مند شوید.

اسکیلینگ دندان و جرم گیری چیست؟

به جرم‌گیری دندان که معادل Teeth Scaling(اسکیلینگ دندان) است در درمان دندانپزشکی بروساژ دندان نیز گفته می‌شود. این درمان که نوعی پاک‌سازی عمیق دندان است، یکی از خدماتی است که پلاک و کلکولوس (تارتار) موجود در بالا و زیر خط لثه را از بین می‌برد.

در این روش و جرم گیری دندان، رسوبات اضافی که روی سطح دندان‌ها و زیر خط لثه ایجاد شده است را با استفاده از  یک اسکیلر آهنی یا اسکیلر التراسونیک می تراشند. پس از آن سطح دندان‌ها تمیز می‌شود. این رسوبات به طور طبیعی از غذا و بزاق دهان در طول زمان تولید می‌شوند. که باید به‌صورت مکانیکی از سطح دندان‌ها پاک شوند.

اهمیت اسکیلینگ را اینگونه می‌توان عنوان کرد که اگر بیماری لثه و جرم دندان پیشرفت کند؛ حفره ای که بصورت طبیعی بین لثه و دندان شما قرار دارد عمیق تر می‌شود. درنتیجه به رسوبات اجازه می‌دهد به قسمت های پایین تر بروند. این موضوع سبب می‌شود لثه ورم کند و همچنین تراکم استخوان کاهش پیدا کند. در انتها موجب عفونت و از دست رفتن دندان می‌گردد. هدف اصلی اسکیلینگ از بین بردن این رسوبات و محکم تر شدن لثه می‌باشد.

اسکیلینگ دندان

فواید جرم‌گیری دندان

جرمی که در مدت زمان طولانی روی دندان‌ها شکل می‌گیرد را حتی با روش صحیح مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن نمی‌توانید از بین ببرید. این جرم‌ها می‌تواند در طول زمان سلامت بهداشت دهان و دندان و لثه شما را به خطر بیندازد. برخی از فواید جرم گیری دندان عبارتند از:

۱. اسکیلینگ دندان از پوسیدگی و کرم‌خوردگی دندان جلوگیری می‌کند

پوسیدگی و کرم‌خوردگی دندان، نقطه آغاز مشکلات اساسی دندان هستند. جرم‌گیری دندان به جلوگیری از بروز این اتفاق و ممانعت از ایجاد حفره در دندان کمک می‌کند. این حفره‌ها میزبان پلاک می‌شوند و به مینای دندان که سخت‌ترین قسمت دندان است آسیب می‌زنند.

۲. از بیماری پریودنتال جلوگیری می‌کند

پلاک دلیل بروز بسیاری از مشکلات است و اگر در زیر خط لثه تشکیل شده باشد، به لثه‌ها نیز آسیب می‌زند. این آسیب می‌تواند تا جایی پیشرفت کند که منجر به ازدست‌دادن دندان شود. جرم‌گیری دندان‌ها، از خط لثه محافظت می‌کند. خط لثه نقش مهمی در ثابت نگه‌داشتن دندان‌ها و حفظ سلامت کلی دهان ایفا می‌کند.

۳. لکه‌ها را از بین می‌برد

مصرف چای، قهوه، مایعات رنگی، یا تنباکو باعث شکل‌گیری لکه روی سطح دندان‌ها می‌شود. جرم‌گیری به پاک‌کردن این لکه‌ها، داشتن لبخندی زیبا و تا حدودی سفیدکردن دندان‌ها کمک می‌کند.

۴. از بوی بددهان جلوگیری می‌کند

همان‌طور که گفته شد پلاک، باکتری‌ها را به دام می‌اندازد و تبدیل به تارتار می‌کند که این امر منجر به بوی بددهان می‌شود. در این شرایط با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نتایج جزئی ای را مشاهده خواهید کرد، بنابراین برای رهایی کامل از بوی بددهان جرم‌گیری ضروری است.

5. درمان عفونت

علاوه بر این، جرم‌گیری عفونت را درمان می‌کند و روند بهبود را تسریع می‌بخشد. همچنین از ریشه دندان‌ها محافظت می‌کند.

اسکیلینگ دندان

انواع جرم‌گیری دندان

درواقع اسکیلینگ دندان به دو روش انجام می‌شود.

  • جرم گیری معمولی
  • جرم گیری عمیق دندانی

جرم گیری معمولی

جرم گیری معمولی دندان برای از بین برن جرم های نرم و رسوبات بالای لثه است. می توان گفت در افرادی که بهداشت دهان و دندان را بخوبی رعایت کرده اند، بوجود آمدن این رسوبات کمتر می‌باشد. این فرآیند اگر بر روی دندان ها و لثه های سالم انجام شود یک روش پیشگیرانه برای جلوگیری از بیماری های لثه می باشد.

در جرم گیری معمولی خونریزی لثه خیلی کم است و یا اصلاً وجود ندارد. نکته قابل توجه در جرم گیری معمولی این است که در این روش دندان های شما پولیش داده می شود. اما لزوماً باکتری‌ها در دهان شما از بین نمی رود. در این نوع جرم گیری باکتری‌هایی که زیر لثه قرار دارند هدف قرار نمی گیرند، و در نهایت توصیه می شود این نوع جرم گیری دو بار در سال انجام شود.

جرم گیری عمقی

جرم گیری عمیق دندان‌ها نیز شامل از بین بردن باکتری‌ها و رسوبات سخت شده در جلو و پشت دندان ها و زیر لثه می‌باشد. این باکتری ها می‌تواند تاثیر بدی روی سیستم ایمنی بدن بگذارد. این روش جرم گیری یک روش تهاجمی بوده و برای کسانی لازم است که خطر ابتلا به ورم لثه و یا بیماری های لثه را دارند. این روش شامل اسکیلینگ ریشه همراه با جرم گیری می‌باشد.

چند وقت یک‌ بار باید عمل اسکیلینگ دندان انجام بشود؟

این که هرچند وقت یک‌بار به جرم‌گیری یا بروساژ دندان نیاز دارید، به‌سلامت دندان‌ها و لثه‌هایتان بستگی دارد. به طور معمول، اکثر بیماران سالم هر ۶ ماه یکبار به جرم‌گیری دندان نیاز دارند. دفعات تکرار این درمان به این بستگی دارد که رسوبات با چه سرعتی در دهانتان شکل می‌گیرند. در برخی از بیماران، رسوبات نسبتا سریع (هر ۳ الی ۴ ماه یکبار) تشکیل می‌شوند.

جرمگیری بیش‌از‌ حد در افرادی که مینای دندان خیلی نازک و ضعیف، سطوح ساییده شده یا فلوئوروزیس تاج دندان دارند، ممکن است منجر به تشدید این عیوب شود. در این شرایط، دندانپزشک توصیه می‌کند که این درمان را با فواصل طولانی‌تری انجام دهید، بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعایت کنید و برای معاینات دوره‌ای مراجعه کنید تا از تجمع پلاک روی دندان‌هایتان جلوگیری شود.

 

1 دیدگاه برای “اسکیلینگ دندان چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *