جرم گیری و بروساژ دندان

 

Scaling and tooth brushing

حتما برای شما هم پیش آمده است که با افرادی دارای بوی بد دهان مواجه شده باشید و می‌خواستید از آن‌ها فاصله بگیرید، یا رنگ زرد و کدر دندان‌های آن‌ها آنقدر زیاد بوده است که نخواستید به دندان‌های شخص مقابل خود نگاه کنید. زمانی که فرد به سلامت دهان و دندان خود اهمیتی نمی‌دهد در نتیجه از مسواک برای پاک کردن دندان خود استفاده نمی‌کند. به مرور لایه‌ای از مواد غذایی بر روی دندان فرد بر جای می‌ماند که در ابتدا بی‌خطر هستند، اما زمانی که از عمر این لایه نازک بگذرد کم کم و به مرور سبب ایجاد بوی بد دهان و دندان می‌شود که دیگر باقی مانده غذا نیست و تبدیل به اسیدهای شده که توانایی ایجاد حفره بر روی دندان را دارند؛ اما چاره آن چیست؟ جرم گیری و بروساژ دندان یکی از راه‌های تضمینی جهت از بین بردن پلاک و جرم دندان‌ها می‌باشد که سلامت دهان و دندان را برای شما به ارمغان می‌آورد.

جرم دندان چیست؟

برای آشنایی با جرم گیری و بروساژ دندان،  ابتدا لازم است که ماهیت جرم ایجاد شده و محل تشکیل آن را به درستی بشناسیم، در واقع جرم پلاک‌های میکروبی به رنگ سفید یا زرد می‌باشد که به کمک املاح بزاق دهان بر روی سطح دندان می‌چسبند. پلاک‌های دندان توسط کلسیم براقی و دیگر ترکیبات تشکیل دهنده براق، با دندان اتصال ضعیف و سستی پیدا می‌کنند در حالی که این اتصال بسیار ناپایدار می‌باشد؛ اما از بین بردن این جرم و پیوند با مسواک و دهان شویه امکان پذیر نمی‌باشد و برای از بین بردن آن‌ها نیاز به تجهیزات مخصوص پزشکی می‌باشد. اگر پلاک‌ها  24 تا نهایت 248 ساعت بر روی دندان بمانند به طور حتم سبب تشکیل رسوب بر روی دندان خواهند شد.

جرم گیری دندان چیست؟

همانطور که گفته شد، جرم با قرار گیری بر روی دندان و لثه‌ی فرد سبب کدر شدن رنگ دندان و  ایجاد بوی بدن دهان و دندان و در نهایت باعث پوسیدگی‌های دندان‌ها شده. برای از بین بردن جرم دندان و یا به اصطلاح جرم گیری دندان دندانپزشک از تجهیزاتی همانند الکتروسونیک و سر کوچک دستگاه مخصوص پلاک‌های ایجاد شده بر روی لثه و دندان را پاک می‌کند همچنین برای سرد نگه داشتن سر دستگاه، از اسپری آب سرد استفاده می‌شود. برخلاف باور برخی از افراد جرم گیری هیچ گونه آسیبی به دندان و مینای دندان نمی‌زند. حداقل هر 6 ماه یکبار و حداکثر هر سال یکبار باید از جرم گیری دندان برای از بین بردن جرم‌ها و رسوبات تشکیل شده بر روی دندان استفاده کرد.

 

جرم گیری دندان چیست؟

بروساژ دندان چیست؟

پس از جرم گیری دندان و از بین بردن تمامی پلاک و جرم‌های ایجاد شده بر روی دندان نوبت به بروساژ یا پالیشینگ دندان‌ها می‌رسد. بروساژ دندان‌ها به وسیله یک ابزار دستی صورت می‌گیرد که بر روی سر آن یک غلتک لاستیکی متصل است. در ابتدا برای بروساژ دندان از خمیری به نام پروفیلاکسی که شبیه به خمیردندان عادی بوده و حاوی ذرات ساینده بسیار ریز می‌باشد، است. این ژل بر روی نوک ابزار مخصوص بروساژ ریخته شده و به آرامی بر روی سطح دندان کشیده می‌شود و به دندان‌ها ظاهری براق، زیبا و لطیف‌تری القا می‌کند.

کدام قسمت بیشتر در معرض جرم هستند؟

بخش از دندان‌ها که کم‌تر در معرض مسواک قرار دارند و یا دسترسی به آن‌ها سخت بوده، جرم بیشتر تشکیل می‌شود. در امتداد لثه و بخش‌هایی از دندان که پر شده‌اند معمولا جرم بیشتری نسبت به مناطق دیگر تشکیل می‌شود. حتی زمانی که بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت می‌کنید، باز هم دندان‌هایتان به جرم گیری و بروساژ نیاز دارد، زیرا باکتری‌ها همیشه و در تمامی موقعیت‌ها در دهان ما قرار دارند. اگر نسبت به جرم گیری دندان‌ها بی‌توجه باشید، سبب پوسیدگی دندان‌های خود و ایجاد جرم بر روی آن‌ها خواهد شد.

انواع روش‌های جرم گیری دندان

جرم گیری دندان در طی چند جلسه توسط دندانپزشک متخصص انجام می‌شود و مراجعه کننده برای داشتن بهترین نتیجه باید طی فواصل بین جلسات طبق دستورات و تجویز پزشک عمل نماید. دو روش اصلی و اساسی برای از بین بردن جرم دندان‌ها وجود دارد که در ادامه به بررسی هر یک می‌پردازیم.

جرم گیری دندان با ابزار دستی

در این روش دندانپزشک از یک جرم گیر مخصوص جرم گیری دندان استفاده می‌نماید و به صورت دستی پلاک‌های موجود را از روی سطح دندان از بین می‌‎برد. از آن‌ جایی که دندانپزشک قابلیت مشاهده پلاک‌ها را ندارد مجبور است که از حس لامسه خود برای از بین بردن پلاک‌ها استفاده نماید تا بتواند به درستی پلاک‌ها را از بین ببرد.

جرم گیری با ابزار اولتراسونیک

یکی دیگر از روش‌های از بین بردن جرم دندان، استفاده از ابزار جرم گیری اولتراسونیک می‌باشد، که پلاک‌های تشکیل شده بر روی دندان‌های شما را با لرزش سری فلزی به راحتی پاک می‌کند. در این روش از یک اسپری آب برای شستن پلاک‌ها از روی دندان و سرد نگه داشتن سر دستگاه استفاده می‌شود.

جرم گیری به همراه کورتاژ لثه

زمانی که با جرم گیری همچنان عوامل عفونت در بافت پوششی(اپیتلیوم) لثه‌ای باقی مانده باشد.، با انجام کورتاژ لثه‌ای می‌توان آن را درمان کرد. لیزر با جذف بافت پوششی عفونی و حفظ بافت همبند در سالم ماندن لایه‌های زیرین و داشتن لثه‌ای سالم نقش دارد. در این روش جرم گیری معمولا به 2 یا 4 جلسه نیاز می‌باشد. برای اینکه مراجعه کننده احساس درد نکند، از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود و هر جلسه به مقدار یک چهارم دهان به مدت 45 دقیقه تحت درمان قرار می‌گیرد. در صورتی که بیماری لثه فرد مراجعه کننده پیشرفته نباشد جرم گیری در یک جلسه امکان پذیر است.

 

انواع روش‌های جرم گیری دندان

بروساژ دندان

دندانپزشک با آغشته کردن دندان‌ها به خمیر مخصوص استفاده از وسیله‌ی چرخشی که به سر آن یک برس است اقدام به بروساژ دندان می‌کنند، این کار معمولا بعد از جرم گیری دندان صورت می‌گیرد و برای به وجود آمدن سطع صیغلی روی دندان و همپنین حذف رنگ و لکه‌های به جا مانده که چسبندگی زیادی ندارند و سفید کردن دندان، استفاده می‌شود.

صیغل دادن دندان با AIRFLOW

این روش، روشی ایده‌آل جهت از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از کشیدن دخانیات و مصرف کافئین می‌باشد، زیرا علاوبر سفید کنندگی دندان، به طور کامل پلاک‌های دندان را از بین می‌برد از این روش برای پاکسازی و باز کردن فیشرها قبل از شیار بندی دندان استفاده می‌شود. در این روش بدون تماس مستقیم، فشار و گرما باعث بهبود وضعیت دندان بیمار می‌شود و نسبت به روش‌های دیگر از مزیت بیشتری برخوردار است. در این روش یک اسپری هوا و سدیم بیکربنات و جت آب برای از بین بردن پلاکت و لکه استفاده می‌شود.

 

Scaling and tooth brushing

مراقبت‌های پس از جرم گیری و بروساژ دندان

پس از انجام جرم گیری دندان و بروساژ توجه به نکات مراقبتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، این نکات به شرح زیر می‌باشد.

  • حداقل هر یک سال یکبار دندان خود را جرم گیری نمایید.
  • اگر در هنگام مسواک زدن دچار خونریزی لثه شدید حتما به دندانپزشک خود جهت ویزیت مراجعه نمایید.
  • دقت در مسواک زدن یکی از مهم‌ترین عواملی است که در جلوگیری از جرم دندان به شما کمک زیادی می‌کند، مسواک زدن را فراموش نکنید.
  • پس از جرم گیری حتما از دهانشویه تجویزی توسط دندانپزشک استفاده نمایید.
  • در صورت حساس شدن دندان پس از جرم گیری جای هیچ نگرانی نیست، این موضوع پس از مدتی رفع می‌شود.

به یاد داشته باشید که جرم گیری فقط در بزرگسالان اتفاق نمی‌افتد ممکن است دندان کودکان نیز به جرم گیری نیاز داشته باشد پس زمانی را برای مراجعه کودکان به دندانپزشکی اختصاص دهید.

عوارض جرم گیری دندان

با اینکه روش درمانی جرم گیری دندان و تمیز کردن آن هیچ خطری ندارد؛ اما خطر ایجاد خونریزی لثه و عفونت در لثه‌ها ممکن است در برخی از افراد ایجاد شود. برای جلوگیری از این موضوع پس از جرمگیری دندانپزشک متخصص از فیبرهای آنتی بیوتیک بر روی لثه به مدت یک هفته پس از درمان استفاده می‌کند. اگر با خطر عفونت لثه مواجه شدید ممکن است به شما توصیه شود قبل از انجام جرمگیری از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید.

قیمت و هزینه جرم گیری و بروساژ دندان

جرم گیری و بروساژ دندان بسته به میزان جرم گیری، تعداد جلسات و همچنین میزان جرم بر روی دندان‌ها متغیر و متفاوت است. برای انجام جرم گیری دندان برای جلوگیری از عفونت و خونریزی پیشنهاد می‌شود به دندانپزشک متخصص مراجعه نمایید تا با خیالی راحت و آسوده و عاری از هر گونه اضطراب و استرس دندان‌های خود را جرم گیری نمایید.

Wisdom tooth surgery

جرم گیری و بروساژ دندان در شیراز

برای از بین بردن جرم و ایجاد سفید بیشتر و بهتر دندان‌ها، پیشنهاد می‌شود از جرم گیری و بروساژ دندان استفاده نمایید؛ اما انجام این روش درمانی و زیبایی حساس نیاز به مهارت و تجربه بالای دندانپزشک دارد تا فرد در حین انجام جرم گیری دچار خونریزی و عفونت لثه و دندان نشود. به همین علت ما به شما بهترین و باتجربه‌ترین دندانپزشک شیراز، دکتر مریم امیدی را معرفی می‌کنیم. دکتر امیدی با دارا بودن تجربه کاری لارم در حیطه درمانی و زیبایی دندان زیبایی و جذابیت برای برای شما به ارمغان می‌آورد، همچنین دکتر امیدی از قیمت بسیار کمتری نسبت به دندانپزشکان دیگر در شیراز برخوردار هستند.