در دهههای اخیر، پیرسینگ دندان و استفاده از نگین در بین افراد رواج زیادی پیدا کرده است. به طوری که دیگر کمتر به مسائل بهداشتی و دندانپزشکی آن اعم از سوراخ کردن لب، زبان و دندانها کمتر توجه میشود. این راههای به ظاهر جذاب، میتواند سلامت شما را به خطر بیندازد. مخصوصا اگر انجام این پیرسینگها در ناحیه دهان و دندان شما باشد. درمقابل اگر این کار به درستی و با روش سالم انجام شود، روشی سالم و جذاب حساب میشود.
پیرسینگ چیست؟
پیرسینگ روشی است که برای زیبایی در نقاط مختلف بدن مخصوصا دندانها در بین افراد استفاده میشود. در طی این کار نواحی خاصی از دهان و یا دندان سوراخ شده و شیای فلزی به آن متصل میشود. متداولترین نگینها و پیرسینگهایی که برای سوراخ کردن دندانها استفاده میشود عبارتند از: هالتر در اندازه های مختلف، حلقههای ریز و انواع میلههای کوچک در ابعاد مختلف دایره، نیمدایره و خطی به صورت عمودی
انواع رایج پیرسینگ نیز شامل موارد زیر میشود:
- سوارخ کردن دندان
- سوراخ کردن لب
- سوراخ کردن زبان
- سوارخ کردن گونه
مراحل انجام پیرسینگ دندان
پیرسینگ، کاشت نگین و سوراخ کردن در ناحیه دندانها و لثه انجام میشود. در حالت معمول، در روند پیرسینگ دندان شما هیچ گونه دردی را قبل و بعد از انجام کار احساس نمیکنید. روش انجام این کار در این مراحل انجام میشود:
- آماده سازی دندان: قبل از اینکه گذاشتن پیرسینگ انجام شود، باید مینای دندانتان کاملا تمیز و برای این عمل آماده شود. این کارها باید توسط فردی که کاملا آموزش دیده انجام بشود.
- قرارگیری مواد قبل از پیرسینگ: برای اعمال پیرسینگ و یا نگین دندان، باید کامپوزیت دندان(یک ماده رزینی برای دندان ساخته شده) را در محلی که برای پیرسینگ آماده شده قرار داد.
- قرار دادن پیرسینگ: بعد از اینکه مواد کامپوزیتی بر روی دندان قرار داده شد، از ابزارهای مخصوصی برای محکم کردن پیرسینگ یا نگین دندان روی آن استفاده میکنند. این کار حتما باید توسط دندانپزشک و یا متخصص پیرسینگ انجام بشود.
- تثبیت پیرسینگ: پس از اینکه کاشت پیرسینگ تمام شد، از اشعه و نور مخصوص برای سفت و تثبیت کردن کامپوزیت در جای خود استفاده میکنند. کل این مراحل پیرسینگ دندان و چسبیدن نگین، حدود 1 دقیقه انجام میشود.
- مراقبتهای بعد از پیرسینگ: بعد از اینکه پیرسینگ را انجام دادید، باید از مسواک زدنها شدید، خوردن غذاهای تند و تنقلات چسبناک مانند آدامس خودداری کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان پس از سوراخ کردن دندان بسیار مهم است. چرا که در این حالت میکروبها بسیار راحت از قبل وارد محیط دهان و دندان میشوند. در برخی موارد نیز پوسیدگی دندانها مشاهده میشود. همچنین بعد از پیرسینگ سعی کنید زیاد به آن دست نزنید.
تاثیر پیرسینگ بر دندانها
درواقع پیرسینگ به معنی قرار دادن و رد کردن دائمی یک قطعه فلزی از سوراخ ایجاد شده در دهان است. قطعا این کار تاثیراتی را روی دهان و دندان شما به دنبال دارد. از شایعترین خطرات و تاثیرات آن میتوان به این موارد اشاره کرد:
- بروز انواع عفونتها
- تحلیل رفتن مینای دندان
- وارد شدن آسیب به لثه
- وارد شدن آسیب عصبی به دندان
- از دست دادن حس چشایی
- از بین رفتن دندان
- افزایش طول درمان ارتودنسی
شما را مطالعه مقاله تروما دندان چیست و چگونه درمان می شود؟ دعوت می کنیم.
عوارض پیرسینگ در ناحیه دهان
- حساسیت لثه و دندان
- واکنش آلرژیک به فلز بکار برده شده
- خرد شدن یا آسیب دیدن دندانهای مجاور پیرسینگ
- ساییدگی مینای دندان
- التهاب لثه یا تورم آن در اطراف پیرسینگ
- آسیب به لبها، در اثر برخورد پیرسینگ به آنها
- پوسیدگی دندان به دلیل اختلال در مسواک زدن و تمیز کردن دندانها
- ایجاد بوی بد در دهان
- عفونت دهان و لثه
- تغییر سطح و ساختار دندان در طی مراحل آماده کردن دندان برای پیرسینگ
عفونتهای ناشی از پیرسینگ دندان
حدود 800 تا 1000 نوع باکتری وجود دارد که در دهان پیدا میشوند. هنگام ایجاد زخم و یا سوراخی در دهان، این باکتریها از آن طریق میتوانند وارد خون بشوند. معمولا افرادی که عمل پیرسینگ را انجام میدهند تمایل دارند که به طور مداوم با فلز پیرسینگ زبان و یا لب خود بازی کنند. همین موضوع باعث ورود باکتریها به خون شما میشود. علاوه بر این، گیر کردن ذرات ریز مواد غذایی درون سوراخهای ایجاد شده میتواند خطرناک باشد. همه این موارد میتواند باعث عفونت دهان و دندان شود.
همچنین جویدن غذا با وجود شی اضافی داخل دهان باعث مشکلات گوارشی میشود. زیرا اغلب نمیتوان به راحتی غذا را جوید و به خوبی قورت داد. همین موضوع باعث بروز مشکلات زیادی برای شخص میشود.
نکات قابل توجه درمورد تاثیر پیرسینگ
اگر متقاضی انجام پیرسینگ هستید، بهتر است به نکاتی برای انجام آن توجه کنید. انجام دادم این موارد به کنترل اثرات منفی پیرسینگ بر دهان و دندان تاثیر زیادی دارد.
- بهتر است افرادی که لثه و دندانهای سالم دارند و به بهداشت دهان و دندان خود توجه میکنند برای انجام پیرسینگ اقدام کنند.
- حتما هر 6 ماه یکبار برای معاینه و اطمینان از سلامت دندانها و عدم آسیب پیرسینگ به محیط دهان به دندانپزشک مراجعه کنید.
- برای انجام پیرسینگ به دندانپزشکی، مراکز معتبر و متخصص زیبایی دندان مراجعه کنید.
- برای پیشگیری از لق شدن و افتادن پیرسینگ با زبان با نگین آن بازی نکنید.
- با استفاده از مسواک نرم و خمیردندان حاوی فلوراید روزی دوبار به آرامی مسواک بزنید. روش صحیح مسواک زدن به سالم ماندن پیرسینگ شما کمک بزرگی میکند.
- مصرف سیگار، دخانیات و الکل را کاهش داده و ترک کنید. تنباکو بافت متورم را تحریک میکند.
- از مصرف خوراکیهای سخت، تند، شور و چسبناک بپرهیزید.
فواید ظاهری پیرسینگ
دلایل زیادی وجود دارد که افراد میخواهند پیرسینگ دندان را انجام بدهند. برخی از دلایل انجام پیرسینگ دندان مخصوصا توسط جوانان میتواند پوشاندن و کاور کردن تییر رنگ محسوس یا لکههای موجود در یک ناحیه خاص از دندان باشد. همچنین پیرسینگ میتواند ترتیب نامنظب دندان هایتان را کمتر نمایان کند. برخی افراد نیز برای پر کردن شکافهای کوچک بین دندان ها از این روش استفاده میکنند.
ارتباط پیرسینگ دهان با بیماریهای لثه
تحقیقات انجام شده بیانگر این است که حدود ۳۵ درصد از افرادی که پیرسینگ دهان انجام داده اند، طی چهار سال اول به بیماریهای لثه مبتلا میشوند. این مورد را هم باید در نظر داشت که یکی از مهمترین دلایلی که در طول دوره درمان ارتودنسی دندان اثرگذار است و میتواند آن را با چالش روبرو کند، بیماری های دهان است. با توجه به اینکه این احتمال وجود دارد که پیرسینگ میتواند موجب ایجاد زخم در دهان شود، لذا مسیری را برای ورود باکتریها باز میکند. به علاوه پیرسینگ میتواند باعث ایجاد فاصله بین لثه و استخوان شود و یک بستری مناسب برای رشد باکتریها شود.
مقاله پیشنهادی: بیماری پریودنتال چیست؟
نکات غذا خوردن پس از انجام پیرسینگ دندان
پس از انجام پیرسینگ دندان لازم است برخی موارد را در نظر داشت و مراقبت کرد تا از بروز مشکل و یا ایجاد عفونت جلوگیری شود. در ادامه این نکات را یادآور میشویم.
- سعی کنید تا مدتی مصرف غذاهای شور، ادویهدار، ترش و گرم را ترک کنید.
- اگر پیرسینگ انجام داده اید بهتر است برای مدتی لبنیات را کنار بگذارید.
- از خوردن نوشیدنیهای داغ بپرهیزید.
- از لقمههای کوچک برای خوردن استفاده کنید.
- پیشنهاد می کنیم که از نی استفاده نکنید چراکه تورم زبان را بیشتر خواهد کرد.
- بشقاب، قاشق و چنگال و حتی فنجان شما با کسی مشترک نباشد.
- پیشنهاد می کنیم تا قبل از به دست آوردن بهبودی کامل از روبوسی جدا پرهیز کنید.
- دهان خود را با کمک محلولهای دهانشویه یا آب نمک در طول روز شستشو دهید. این کار باعث از بین بردن باکتری ها میشود. همچنین مانع از ایجاد عوارض پیرسینگ دندان میشود.
- هنگام صحبت کردن سعی کنید جواهرات به دندانهای شما برخورد نکنند.
پیرسینگ دندان توسط چه کسانی میتواند انجام شود؟
پیرسینگ دندان و لثه را میتوانید در مطب دندانپزشکی، سالنهای پیرسینگ و یا تاتو انجام بدهید. همواره پیشنهاد ما مطبهای دندانپزشکی برای انجام این کار است. زیرا این دسته از کارها حتما باید توسط یک متخصص برای کاهش احتمال خطرات ناشی از آن انجام بشود. همچنین انجام این کارها نیاز به یک محیط تمیز و استریل و بدون آلودگی است.
بهترین مراکز انجام پیرسینگ
اگر تصمیم گرفتید که پیرسینگ را انجام دهید، حتما قبل از اقدام، در مورد مراکز معتبر و کلینیک مدنظر تحقیق کنید تا مجوزهای لازم برای این کار را داشته باشد. توصیه میکنیم برای انجام پیرسینگ دندان و سایر قسمتهای بدن، به آرایشگاهها مراجعه نکنید و حتما در کلینیکهای معتبر این کار را انجام دهید. چرا که در کلینیک تحت نظر پزشک هستید و نسبت به کاری که میکنید، اطمینان خاطر دارید. حتما دقت داشته باشید که کلینیک انتخابی به لحاظ بهداشتی، کاملا استریل و تمیز باشد. کلیه سوزن هایی که برای انجام پیرسینگ دندان برای شما استفاده میشود، باید یک بار مصرف باشد و همان لحظه از پلاستیک خارج شود. مجددا تاکید میکنیم که تحت هیچ شرایطی به مراکز غیر مجاز و نامعتبر مراجعه نکنید. زیرا سلامتی شما در اولویت هر چیزی قرار دارد.
تاثیر پیرسینگ بر عصب
انجام پیرسینگ میتواند به صورت موقت و یا حتی در برخی موارد به صورت دائم باعث بی حسی زبان شود. گرچه میتواند بر روی چگونگی حرکت دادن دهان و حس چشایی نیز تاثیرگذار باشد. به علاوه آسیب به عروق خونی منجر به از دست دادن مقدار زیادی خون نیز میشود. همچنین لازم به ذکر است که انجام پیرسینگ موجب تولید بزاق دهان نیز در این افراد میشود.
نکات تکمیلی درباره پیرسینگ دندان
باید درنظر گرفت که پیرسینگ دندان میتواند به لثه ها آسیب وارد کند. و حتی باعث خراش افتادن یا ترک خوردن دندان ها شود. و همچنین منجر به ایجاد حساسیت در دندان ها گردد. اگر دندانی دارید که پر شده است، این احتمال وجود دارد که پیرسینگ به دندان پرشده هم صدمه وارد کند. یا اگر در آینده نیاز به انجام امور دندانپزشکی داشته باشید، این تزیینات به کار رفته میتوانند مانع از عبور اشعه ایکس و انجام اقدامات دندانپزشکی شوند. لذا توصیه ما به شما عزیزان این است که چنانچه پس از انجام پیرسینگ دندان با هرگونه تورم، تب و لرز، درد و عفونت و تکان خوردن و یا حتی خطوط قرمز اطراف این ناحیه روبرو شدید، حتما به پزشک خود مراجعه کنید. این را به یاد داشته باشید که با انجام پیرسینگ دندان، نیاز به رعایت بهداشت دهان و دندان توسط فرد افزایش مییابد و شخص باید بیش از قبل به بهداشت محیط دهان اهمیت دهد. تا مانع از بروز عفونت یا مشکلات دیگر شود.
سخن آخر
تا اینجا با فواید و ضررات انجام پیرسینگ دندان و لثه آشنا شدید. همانطور که متجه شدید این پپیرسینگها میتواند خطرات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. پس برای انتخاب و انجام آن حساسیت زیادی را به خرج دهید؛ مخصوصا در انتخاب یک دندانپزشک متخصص. خیلی از افراد به دلیل ناآگاهی با انتخاب یک فرد کم تجربه دچار آسیبهایی ناشی از پیرسینگ دندان میشوند. چنانچه نیاز به مشاوره و یا انجام خدمات دندانپزشکی از قبیل طراحی لبخند، جرمگیری دندان و… را دارید، می توانید به کلینیک کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مریم امیدی واقع در شیراز، پل ستارخان، ساختمان صدگل، واحد یک مراجعه نمایید. دکتر مریم امیدی، فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دارای فلوشیپ زیبایی از ایتالیا با سالها تجربه جهت درمان در کنار شماست.