بیماری پریودنتال چیست؟

بیماری پریودنتال لثه

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان موجب بروز بیماری پریودنتال خواهد شد. بیماری پریودنتال لثه اگر به موقع درمان نشود و برطرف نگرد باعث می‌شود بیماری فرد تشدید شود و نهایتا دندان‌های خود را از دست بدهد. عفونت و باکتری‌ها و باقی مانده غذا در دهان عامل اصلی و علت بیماری پریودنتال هستند. این بیماری که نوعی اختلال در لثه است موجب التهاب و عفونت در لثه و استخوان دندان‌ها می‌شود دندانپزشک زیبایی مریم امیدی قصد دارد در این مقاله بیشتر در مورد بیماری پریودنتال با شما عزیزان صحبت کند. همچنین علت بیماری پریودنتال لثه را شرح دهد و روش درمان بیماری پریودنتال را بیان کند. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

مراحل بروز بیماری پریودنتال

تجمع باکتری‌های ناشی از پلاک و جرم دندان در دهان موجب بروز بیماری پریودنتال می‌شود. این بیماری باعث واکنش التهابی مزمن شده و هنگامی به وجود می‌آید که بافت و اجزای نگهدارنده استخوان در محیط عفونی دهان ضعیف می‌شود و دیگر قدرت نگه داشتن دندان‌ها را ندارد.

البته بیمار در مراحل ابتدایی ققط با تورم و خونریزی لثه مواجه می‌شود که به آن بیماری ژنژیویت گفته می‌شود. در این مرحله میتوان با رعایت بهداشت دهان و دندان و انجام جرمگیری از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد.

اما رفته رفته با گسترش عمیق‌تر، بیماری پریودنتال بروز خواهد کرد. بنابراین بیمار علاوه بر اینکه دچار تحلیل لثه می‌شود و ریشه های دندان او مشخص می‌شوند و طول دندان‌هایش نسبت به دندان های معمولی و سالم، بلندتر می‌شود. همچنین لق شدن دندان‌ها از دیگر عوارض بیماری پریودنتال لثه است. نهایتا بیمار دندان‌های خود را از دست خواهد داد.

علت بیماری پریودنتال

عوامل مختلفی می‌توانند باعث بروز بیماری پریودنتال شوند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • استرس و اضطراب
  • ساییدن دندان و دادن قروچه
  • نامنظم بودن هورمون های بدن
  • سیگار و تنباکو
  • برخی از بیماری‌ها
  • ژن
  • مصرف برخی از دارو‌ها

به علاوه باید گفت که بیماری پریودنتال لثه در اثر برخی از بیماری‌ها تشدید می‌شود. به عنوان نمونه می‌توان به افراد دیابتی اشاره کرد. افراد مبتلا به دیابت نسبت به افراد عادی بیشتر در معرض این بیماری قرار می‌گیرند. از این رو باید از این بیماری پیشگیری کنند. همچنین افراد مبتلا به بیماری رماتیسم و ایدز (HIV) نیز از جمله این دسته قرار می‌گیرند.

این نکته نیز لازم به ذکر است که تغذیه سالم می‌تواند تا حدودی مانع از این بیماری گردد. به همین دلیل تغذیه ضعیف و کمبود ویتامین در بدن از جمله ویتامین c که کمبود آن موجب خونریزی لثه می‌شود، نیز میتواند از علت بیماری پریودنتال محسوب شود.

پریودنتال لثه

درمان بیماری پریودنتال

با توجه به میزان پیشرفت این بیماری می‌توان از روشهای درمانی متفاوتی استفاده کرد. اگر بیماری پریودنتال لثه در مراحل اولیه باشد، اغلب از جرمگیری برای درمان بیـماری پریودنتال استفاده می‌شود.

همچنین روش صحیح مسواک کردن و رعایت بهداشت دهان و دندان نیز در مراحل اولیه درمان موثر می‌باشد. اما در مراحل پیشرفته این بیماری فرد دندان‌های پوسیده و لق شده خواهد داشت و با تحلیل لثه مواجه خواهد شد که در بسیاری از موارد به جراحی احتیاج پیدا می‌کند.

رعایت بهداشت دهان و دندان تاثیر زیادی در پیشگیری و حتی درمان بیماری پریودنتال دارد. لذا توصیه می‌شود علاوه بر رعایت اصولی نکات بهداشتی دهان، سلامت دندان و لثه به صورت چکاپ‌های دوره‌ای شش ماهه حتما انجام شود.

رعایت روش صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان باعث می‌شود که بخش قابل توجهی از پلاکت‌ها تمیز شود و از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری گردد. چرا که اگر پلاکت‌ها و باکتری‌ها به طور کامل برداشته و تمیز نشود به عمق دندان و لثه نفوذ کرده و باعث التهاب لثه می‌گردد.

افرادی که در استفاده از نخ دندان مشکل دارند و بعد از استفاده از آن لثه هایشان دچار مشکل می‌شود، می‌توانند از روشی دیگر برای تمییز کردن کامل دندان هایشان استفاده کنند. در واقع با استفاده از دستگاهی با نام واترجت که با برق کار میکند میتوان دندان ها را به صورت کامل تمییز کرد. واترجت، آب را با فشار 1800 روی دندان ها می‌پاشد و پلاکت‌ها و باکتری‌های باقی مانده در دهان را خارج می‌کند. بدین ترتیب قسمت‌هایی از دهان و دندان که با مسواک قابل تمیز کردن نیستند، به راحتی با واترجت قابل تمییز شدن هستند. لازم به ذکر است که برای کاربرد بهتر این دستگاه می‌توان از ترکیب آب و دهان شویه استفاده کرد.

بیماری پریودنتال لثه چه پیامدهایی دارد؟

پریودنتال لثه می‌تواند باعث بروز سایر مشکلات در فرد بیمار شود. در ادامه مقاله این مشکلات را بیان می‌کنیم.

بوی بد دهان

وجود عفونت در دهان و دستگاه تنفسی منجر به ایجاد بوی بد در فضای دهان می‌شود. این موضوع علاوه بر اینکه خود شخص را آزار می‌دهد، موجب رنجش اطرافیان نیز می‌شود. با مراجعه به موقع به دندانپزشک و درمان بیماری پریودنتال می‌توان بوی بد دهان را نیز برطرف کرد.

بیماری قلبی و سکته مغزی

خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی با بروز بیماری پریودنتال و التهاب لثه به دلیل مقادیر زیاد باکتری‌ها در محیط عفونی دهان افزایش می‌یابد. لازم به ذکر است که التهاب مزمن لثه ممکن است سبب ایجاد التهاب در سایر قسمت‌های بدن نیز گردد که این عوامل هم در افزایش خطر بیماری‌های قلبی تاثیرگذارند.

دیابت

لازم است که افرادی که مبتلا به دیابت هستند بیشتر از سایر افراد به موارد و نکات بهداشتی دهان و دندان اهمیت دهند. چرا که قندخون بالا موجب برخی از مشکلات لثه در این افراد می‌شود. لذا اهمیت نحوه استفاده از نخ دندان صحیح و مسواک در این افراد، نباید نادیده گرفته شود.

زایمان زودرس

طبق بررسی‌های انجام شده مشخص شده است که زایمان زودرس در زنان مبتلا به بیماری پریودنتال لثه سه تا پنج برابر بیشتر از زنانِ بدون بیماری لثه است. به همین دلیل هم باید به بهداشت دهان و مسواک اهمیت دهند و هم به صورت منظم به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنند.

پریودنتال لثه چیست

نتایج بی توجهی به درمان بیماری پریودنتال

ممکن است برخی از افراد به نشانه‌ها و علائم این بیماری کم توجهی کنند و برای درمان بیماری پریودنتال اقدامی نکنند. اما باید بدانیم که سهل‌انگاری موجب بدتر شدن شرایط خواهد شد. در واقع اگر پلاکت‌ها و باکتری‌ها از دهان تخلیه نشود، به مرور زمان رسوب می‌کند و جنس آهکی به خود می‌گیرد و شبیه به سنگ دندانی می‌شود. گرچه استفاده از خمیر دندان کنترل رسوب می‌تواند به برداشتن این رسوب کمک کند اما نمی‌تواند تاثیری بر روی رسوب زیر خط لثه داشته باشد. همچنین عدم پیگیری برای درمان بیماری پریودنتال و عدم خروج باکتری‌ها از دهان باعث ایجاد التهاب در لثه شده و به قسمت‌های عمیق‌تر رفته و موجب تحلیل و ایجاد حفره در لثه می‌گردد.

آیا بیماری پریودنتال لثه، سن خاصی دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت خیر. این بیماری سن خاصی ندارد و ممکن است برای تمامی افراد در سنین مختلف که به نکات بهداشتی دهان اهمیت نمی‌دهند، به وجود آید. اما به طور کلی بیـماری پریودنتال لثه اغلب برای افراد بزرگسال پیش می‌آید. گرچه اگر کودکان نیز به بهداشت دهان و دندان اهمیت ندهند به دندانپزشکی اطفال نیاز خواهند داشت و به احتمال زیاد در بزرگسالی با پریودنتال لثه روبرو خواهند شد.

تهیه نرمال سالین در خانه

جمع‌بندی

بیماری پریودنتال لثه که با نام بیماری پیرادندانی نیز شناخته می‌شود لثه و بافت های اطراف لثه را درگیر می‌کند و در مراحل اولیه موجب التهاب لثه می‌گردد. و به مرور زمان و پیشرفته شدن بیماری منجر به لق شدن دندان ها و نهایتا از دست رفتن دندان‌ها خواهد شد. از این رو رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده صحیح از مسواک و نخ دندان تا حد زیادی می‌تواند مانع از بروز این بیماری و همچنین درمان بیماری پریودنتال لثه گردد. اگر شما نیز با مشکلات دندان و دهان و یا پریودنتال لثه روبرو شده‌اید می توانید به کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مریم امیدی مراجعه کنید و از خدمات درمانی بهره‌مند شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *