همه چیز در مورد رنگ کامپوزیت دندان

رنگ کامپوزیت دندان

یکی از مهم‌ترین نکات در مورد کامپوزیت دندان، انتخاب مناسب‌ترین رنگ برای آن است. در واقع قبل از نصب کامپوزیت دندان لازم است که دندانپزشک و بیمار رنگ کامپوزیت دندان را انتخاب کنند. انتخاب بهترین رنگ برای کامپوزیت مستلزم رعایت استانداردهایی برای مشخص کردن و دسته‌بندی رنگ دندان است که بایستی این موارد را در نظر گرفت و در مورد آن‌ها با بیمار مشورت کرد. برای آشنایی بیشتر با جزئیات و نکات انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان و همچنین علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان تا انتهای مقاله همراه ما باشید. دکتر مریم امیدی، فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دارای فلوشیپ زیبایی از ایتالیا با سال‌ها تجربه، شما را با این نکات آشنا خواهد کرد.

انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت دندان بر چه اساسی است؟

فاکتورهای مختلفی از جمله رنگ پوست، رنگ چشم، رنگ موها و حتی شخصیت فرد بیمار، شغل او و همچنین سلیقه‌اش در انتخاب مناسب‌ترین رنگ کامپوزیت دندان تاثیرگذار هستند. دندانپزشک سعی می‌کند مناسب‌ترین شید رنگ را در گروه مشخص شده انتخاب کند تا کامپوزیت دندان بالاترین میزان سازگاری را با سایر دندان‌های طبیعی بیمار را داشته باشد.

برای آنکه بیمار بهتر بتواند تشخیص دهد که کدام رنگ کامپوزیت شبیه‌تر به دندان‌های طبیعی اوست، دندانپزشک یک ترکیب از کامپوزیت رزین‌ها و رنگ‌های متنوع را کنار دندان‌های شخص بیمار قرار می‌دهد. با این راهکار انتخاب رنگ آسان‌تر خواهد بود. دندان‌پزشک با کمک روش فن لایه‌گذاری، به بهتر و واقعی‌تر و زیباتر به نظر آمدن رنگ کامپوزیت دندان کمک خواهد کرد.

در واقع رنگی که بیمار برای کامپوزیت دندان انتخاب کرده است، به‌عنوان رنگ پایه استفاده خواهد شد. بنابراین از یک رنگ پایه رزین کامپوزیت برای لایه وسطی و از رنگ‌هایی که سفیدتر هستند و درخشش بیشتری دارند، در لبه‌های دندان‌ها استفاده خواهد شد. سپس این رزین‌ها به‌صورت لایه‌لایه روی هم و روی دندان‌ها را شکل خواهند داد تا رزین‌های کامپوزیت هم مثل دندان طبیعی اصلی بیمار در قسمت میانی و اطراف لبه‌های دندان شفاف‌تر به نظر برسند.

آشنایی با انواع رنگ کامپوزیت

راهنمای شید دندان‌ها یا مرجع مخصوص نخستین مرجعی است که دندان‌پزشک برای انتخاب رنگ کامپوزیت دندان به آن مراجعه می‌کند. در این راهنمای شید دندان، رنگ دندان به چهار گروه A، B، C،D طبقه‌بندی می‌شود. که به ترتیب به رنگ دندان قهوه‌ای مایل به قرمز، قهوه‌ای مایل به زرد، خاکستری و خاکستری مایل به قرمز تقسیم‌بندی شده‌اند.

البته میزان درجه روشن یا تیره بودن در هر یک از این چهار گروه شیدهای استاندارد رنگ کامپوزیت با کمک شماره‌های ۱، ۲، ۳، ۴ از هم جدا می‌شوند که روشن‌ترین شید با درجه‌بندی شماره یک مشخص می‌شود. به طور کلی شیدهای رنگ استاندارد استفاده‌شده در کامپوزیت که نسبت به انواع دیگر بیشترین استفاده را دارند و رایج‌تر هستند، شامل دسته‌بندی‌های زیر می‌شوند:

A1, A2, A3, A3.5, A4, B1, B2, B3, C3, CV, CVD, BW, XBW

برای آن‌که دندان‌پزشک بتواند بهترین رنگ کامپوزیت دندان را در میان رنگ‌های موجود در یک طبقه‌بندی، بر اساس سلیقه مشتری و رنگ دندان‌های طبیعی او انتخاب کند، هر گروه، شامل طیفی از شیدهای متنوع در مجموعه خود است که برای کامپوزیت‌های مختلف تولید می‌شود.

علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان

مناسب‌ترین رنگ برای کامپوزیت

برای آن‌که بتوان بهترین رنگ را برای کامپوزیت انتخاب کرد که نزدیک‌ترین رنگ را با دندان های طبیعی داشته باشد، پیشنهاد می‌کنیم که قبل از شروع کامپوزیت، با کمک روش‌های سفید کردن، دندان‌های طبیعی را تا بالاترین و بیشترین حد ممکن سفید کرد. با این کار رنگ کامپوزیت‌ها تطابق بیشتری با سایر دندان‌های طبیعی بیمار خواهد داشت. از طرفی گذشت زمان تاثیری در غیرطبیعی به نظر رسیدن آن‌ها نخواهد داشت.

مطابقت رنگ کامپوزیت و چهره

با توجه به اینکه نوع نژاد هر شخص و منطقه آب و هوایی زندگی او بر رنگ چهره فرد تاثیرگذار است، لذا یکی از ملاک های انتخاب رنگ کامپوزیت دندان، تطابق آن با رنگ پوست بیمار است. بنابراین بایستی رنگ کامپوزیت بر اساس چهره و رنگ پوست او به نحوی انتخاب شود که تضاد و کنتراست بالایی میان رنگ دندان‌ها و رنگ پوست او وجود نداشته باشد تا نتیجه کار طبیعی‌تر جلوه کند. هر چه رنگ پوست بیمار روشن‌تر باشد، بهتر است از رنگهای روشن تر و درخشان‌تر کامپوزیت استفاده شود. و هر چه رنگ پوست او تیره‌تر باشد، از رنگ های تیره‌تر هم برای کامپوزیت استفاده می‌شود. به طور کلی اغلب استفاده از رنگ‌های A1 و A2 برای افرادی که پوست سفید و موی تیره‌ای دارند، پیشنهاد می‌شود.

همچنین برای آن دسته افرادی که رنگ پوستشان نرمال‌تر است و بیش از اندازه سفید نیست، اغلب رنگ A2 و A3 پیشنهاد می‌شود.

آیا کامپوزیت دندان دچار تغییر رنگ می‌شود؟

در حال حاضر برندهای مختلفی از کامپوزیت دندان در بازار وجود دارد که کیفیت مطلوب و خوبی هم دارند. سوالی که مهم است و ممکن است ذهن بیمار را قبل از نصب کامپوزیت درگیر کند این است که آیا کامپوزیت دندان به مرور زمان دچار تغییر رنگ می‌شود؟ و کم کم رنگ زرد به خود می‌گیرد؟ و علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان  چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که اگر افراد به نکات مراقبتی توجه داشته باشند می‌توانند تا حدود زیادی از تغییر رنگ کامپوزیت دندانهای خود جلوگیری کنند.

به طور کلی باید گفت که جنس و کیفیت کامپوزیت مورد استفاده در دوام و تغییر رنگ آن بسیار موثر است. به عنوان نمونه می‌توان به کامپوزیت‌هایی اشاره کرد که مقدار مواد پلاستیکی موجود در ساخت آن‌ها کم است. این کامپوزیت ها مقاومت بسیار پایینی در برابر تغییر رنگ و زردشدگی دارند. این یکی از نکاتی است که دندانپزشک به آن آگاه است و از این رو از کامپوزیت‌هایی با درصد بالای مواد پلاستیکی استفاده می‌کند. پس یکی از موارد مربوط به علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان همین مقدار مواد پلاستیکی است.

رنگ کامپوزیت دندان ها

روش‌های اصلاح تغییر رنگ کامپوزیت

اگر کامپوزیت دچار تغییر رنگ شود و یا روی آن لک ایجاد شود، دندانپزشک می‌تواند با توجه به مقدار نفوذی که کرده، آن را برطرف کند. اگر لکه و تغییر رنگ ایجاد شده فقط در بخش کوچکی از کامپوزیت ایجاد شده باشد، دندانپزشک می‌تواند آن را ترمیم کند. چنانچه همچنین با کمک روش پولیش می‌توان لکه‌های ایجاد شده روی کامپوزیت که به دلیل مصرف مواد غذایی رنگی بر روی صمغ ونیر کامپوزیت ایجاد شده باشند، را برطرف کرد. درغیر این صورت، برای اصلاح تغییر رنگ کامپوزیت باید برای تعویض آن اقدام کرد.

شما را به مطالع مقاله مراقبت های بعد از درمان کامپوزیتی دعوت می‌کنیم.

روش‌های پیشگیری از تغییر رنگ کامپوزیت

افرادی که از کامپوزیت دندان استفاده می‌کنند بهتر است با رعایت نکات کوچک و ساده از تغییر رنگ آن‌ها جلوگیری کنند. در این جا به نکاتی که دندانپزشک زیبایی مریم امیدی توصیه کرده‌اند، و از موارد علت تغییر رنگ کامپوزیت دندان محسوب می‌شوند، اشاره می‌کنیم.

  • رعایت بهداشت دهان و دندان به خصوص برای افرادی که کامپوزیت انجام داده اند بسیار مهم است. همچنین با انجام روش صحیح مسواک زدن می‌توان از خراب شدن دندان‌ها پیشگیری کرد.
  • با شستشو و مسواک زدن دندان ها پس از مصرف غذاهای رنگی مانند قهوه و چای، تا حدود زیادی می‌توان از تغییر رنگ آن‌ها جلوگیری کرد. البته این نکته را هم باید در نظر داشت که استفاده زیاد از مسواک می‌تواند منجر به کدرشدن سطح کامپوزیت دندان‌ها شود. در نتیجه برای رفع این مشکل لازم است که به طور منظم به دندانپزشکی برای پولیش سطح رویی کامپوزیت مراجعه شود.
  • استعمال دخانیات، سیگار و قلیان همگی میتواند باعث تغییر رنگ کامپوزیت دندان شود. پس مصرف این دخانیات را به حداقل ممکن یا حتی به صفر برسانید.
  • با توجه به اینکه مسواک به تنهایی نمی‌تواند تمامی فواصل بین دندان‌ها را تمیز کند. لذا لازم است در شرایطی که نمی‌توانید مسواک بزنید، با کمک نخ دندان و شستن دهان با آب، پلاک‌ها و بقایای مواد غذایی را از بین دندان‌های خود حذف کنید.
  • مصرف دهانشویه نیز اگر با مشورت دندانپزشک باشد، می‌تواند موثر واقع شود.
  • نوع و کیفیت خمیردندان نیز در تغییر رنگ کامپوزیت نقش دارد. از این رو پیشنهاد می‌شود از محصولات باکیفیت استفاده نمایید.

تهیه نرمال سالین در خانه

جمع‌بندی

کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مریم امیدی با استفاده از به روزترین روش‌ها و با کمک بهترین و باکیفیت ترن مواد، تمامی درمان‌های دندان‌پزشکی را برای بیماران محترم انجام می‌دهد. جهت معاینه و درمان می‌توانید در روزهای شنبه تا پنجشنبه به آدرس شیراز، پل ستارخان، ساختمان صد‌گل، واحد يك مراجعه نمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *