فلوراید چیست؟

فلوراید چیست

تمامی افراد با بالا رفتن سن‌شان، دندان‌های آن‌ها در معرض ابتلا به مشکلاتی نظیر پوسیدگی دندان، کشیدن، جراحی کانال ریشه و … قرار می‌گیرد. زمانی که فرد در این موقعیت قرار می‌گیرد، دندان پزشک متخصص به او پیشنهادمی‌کند تا از فلوراید استفاده نماید. اهمیت این ماده تا سال 1930 به درستی برای افراد مشخص نبود. با مطالعه و بررسی‌های فراوان مشخص شد که این ماده کمک بسیار زیادی به دندان می‌کند و افرادی که آب غنی شده با این ماده را مصرف می‌کنند، مشکلات مربوط به حفره دندان و بیماری‌های لثه در آن‌ها در حال کاهش است. از آن زمان تا کنون، انجمن پزشکی آمریکا و سازمان بهداشت جهانی استفاده از این ماده را در منابع آبی تایید کرده و تاثیر این ماده در کاهش پوسیدگی دندان ثبت گردیده است. اگر هنوز به درستی نمی‌دانید که فلوراید چیست مزایا و معایب استفاده از فلوراید چیست در این مقاله با ما همراه باشید.

فلوراید چیست؟

یکی از ماده‌های معدنی و طبیعی که در پوسته زمین قرار دارد، فلوراید(Fluoride) می‌باشد. از این ماده اغلب جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان و مینای آن به آب آشامیدنی افراد، خمیردندان و دهان شویه اضافه می‌گردد. در اوایل سال 1800 میلادی فلوراید به عنوان یکی از اجزای شیمیایی دندان و استخوان توسط شیمیدان مشهوری چون Morichini  و Berzelium گزارش گردید. همچنین در سال 1828 دانشمندی فرانسوی به نام agiot در مقاله خود در مورد پوسیدگی‌های دندانی و مقاومت مینای دندان در ارتباط با وجود مقداری جزئی از کلسیم فلوراید توضیحاتی را ارائه داد.

حدود 14 سال بعد فردی به نام cichten brown مقاله‌ای منتشر کرد، او در آن مقاله توضیح داده بود که پوسیدگی دندان بایستی ناشی از کمبود و فقدان فلوراید در بدن باشد. در حقیقت او معتقد بود که مصرف بیش از حد مواد غذایی تصفیه شده باعث ایجاد این کمبود در بدن فرد می‌شود و وجود این مسئله باعث پوسیدگی بی‌شمار دندان‌های افراد می‌گردد. با در نظر گرفتن اینکه کنترل باکتری‌های موجود در دهان که سبب ایجاد پوسیدگی دندان در همه افراد می‌شوند، استفاده و به کارگیری مواد شیمایی می‌تواند کمک بسیار زیادی در کنترل پوسیدگی ناشی از باکتری‌ها به افراد نماید.

مزایای استفاده از فلوراید چیست

همانطور که کمی پیش به آن اشاره شد، فلوراید به خوبی می‌تواند پوسیدگی دندان را در افراد مختلف کاهش دهد و سلامت دندان را تضمین نماید. مزایای اتفاده از فلوراید به شرح زیر می‌باشد.

  • اصلی‌ترین مزیت استفاده از فلوراید و دهانشویه دارای فلوراید، پیشگیری از پوسیدگی دندان می‌باشد.
  • در برخی از موارد ممکن است پلاک بر روی مینای دندان شما ایجاد شود و نارضایتی شما را از طرح لبخندتان به همراه داشته باشد و شما تمایلی به انجام بلیچینگ دندان و یا روش‌های دندانپزشکی جهت سفید کردن دندان نداشته باشید، برای حل این مشکل شما می‌توانید از فلوراید جهت از بین بردن پلاک دندان کمک بگیرید.
  • استفاده از فلوراید باعث شده تا مواد معدنی جایگزین مینای دندان شده و در نهایت از فرسایش دندان جلوگیری می‌کند و همین امر باعث فرآیند فرسایش معکوس می‌شود.
  • افرادی که از بریس دندان( Dental braces یا بریس‌های دندانپزشکی ابزاری هستند که برای اصلاح نامرتبی و کج بودن دندان در فک مورد استفاده قرار می‌گیرند.) استفاده می‌کنند برای پیشگیری از رشد و تجمع باکتری‌ها در زیر سیم‌های فلزی باید به طور مرتب از فلوراید استفاده نمایند.

با بررسی موارد بالا می‌توان نتیجه گرفت که استفاده اصولی و مناسب از فلوراید برای دندان همه‌ی افراد مناسب و ضروری می‌باشد.

فلوراید درمانی

عوارض استفاده از فلوراید چیست

زمانی که محصولی به طور صحیح و اصولی استفاده شود، خطری برای مصرف کننده نخواهد داشت. با این شیوه صحیح و اصولی می‌توان نتایج مثبت و رضایت بخشی را کسب نمود. در هر صورت یکی از خطراتی که در این زمینه وجود دارد خطر استفاده بیش از حد این فلوراید به صورت‌ها گوناگون می‌باشد. خوب ات بدانید که میزان فلوراید در آب شهری کاملا کنترل شده بوده و خطری فرد را تهدید نمی‌کند. علاوبر آن والدین باید استفاده  تمام محصولات حاوی فلوراید را برای کودکان خود به درستی و با مشورت دندانپزشک اطفال کنترل نمایند.

در صورتی که میزان فلوراید در یک محصول بیش از حد طبیعی باشد، باعث سرگیجه،حالت تهوع  و ایجاد لکه‌های سفید بر روی مینای دندان فرد می‌شود. این لکه‌ها در هنگام رشد کامل دندان در فرد قابل مشاهده می‌باشد.

میزان مصرف فلوراید در روز

همانطور که گفته شد، مصرف غیر اصولی از فلوراید عوارضی را به دنبال دارد که می‌تواند سلامت دهان و دندان فرد را به خطر اندازد، میزان مصرف فلوراید در طول روز به شرح زیر می‌باشد.

  • از بدو تولد تا سن سالگی میزان فلوراید مناسب برای این گروه سنی: 0.1 تا 1.5 میلی گرم
  • از سن 4 تا 6 سالگی میزان فلوراید مناسب برای این گروه سنی: 1 تا 2.5 میلی گرم
  • از سن 7 تا 10 سالگی میزان فلوراید مناسب برای این گروه سنی: 1.5 تا 2.5 میلی گرم
  • در جوانان و نوجوانان میزان فلوراید مناسب برای این گروه سنی: 1.5 تا 4 میلی گرم

با توجه به سن و مشورت دندانپزشک متخصص باید میزان فلوراید مصرفی در روز تحت کنترل باشد در غیر این صورت نتیجه عکس را برای فرد به ارمفان می‌آورد.

فلوراید در کودکان

در صورتی که کودک شما زیر 3 سال سن دارد، تنها با نظارت دقیق حود اجازه از مسواک را به او بدهید و تنها مقدار بسیار کمی از خمیر دندان حاوی فلوراید را بر روی مسواک او بزنید. مقدار مناسب خمیر دندان فلوراید دار در این سن به اندازه یک دانه برنج می‌باشد. برای کودکان بین 3 تا 6 سال مقدار خمیر دندان مصرفی اندازه یک نخود است. در هنگام استفاده کودک از مسواک و خمیر دندان حاوی فلوراید او را زیر نظر داشته باشید که در هنگام آبکشی کردن دندان خود خمیر دندان را به درستی از دهان خود خارج کرده و دندان و دهان خود را آبکشی نماید.

فلوراید در کودکان

میزان تاثیرگذاری فلوراید درمانی

طی تحقیقات و بررسی‌های صورت گرفته مشخص شده کودکان و نوجوانانی که به مدت یکسال فلوراید درمانی را انجام داده‌اند، 40 درصد کمتر از دیگر افرادی که فلوراید تراپی را انجام نمی‌دهند به پوسیدگی دندان دچار می‌شوند. همچنین مدارک و شواهد بسیار زیادی از آزمایش تصادفی و تحت کنترل به دست آمده که نشان می‌دهد فلوراید درمانی موضعی از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند.

عوارض فلوراید تراپی

برخی از افراد نگرانی‌هایی بابت فلوراید تراپی در دوز بالا ابراز کرده‌اند و همچنین بیان کره‌اند ممکن است مصرف آن برای کودکان خطرناک باشد؛ اما تحقیقات و آزمایشات چنین چیزی را نشان نمی‌دهد و در صورتی که فلوراید تراپی تحت کنترل دندانپزشک متخصص با دوز مناسب باشد، هیچ مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند. با این حال مصرف بیش از حد استاندار فلوراید ممکن است عوارضی را در فرد به وجود آورد.

تغییر رنگ دندان‌ها

شایع‌ترین عارضه مصرف بیش از حد فلوراید، تغییر رنگ دندان‌ها یا فلوروز(Fluorosis) می‌باشد. فلوروز به وضعیتی گفته می‌شود که در آن رگه‌های سفید یا نوع دیگر تغییر رنگ در دندان‌ها پس از مصرف فلوراید در مقادیر بسیار بالا قابل رویت باشد. در کودکانی که از فلوراید بیش از حد طبیعی در دوران طفولیت خود( زمان رشد اولین دندان از لثه) مصرف کرده باشند، فلوروز از بدو تولد تا 8 سالگی ممکن است رخ دهد.

این عارضه در کودکانی که مقداری از خمیر دندان را خورده‌اند و یا فلوراید بسیار زیادی به صورت مکمل استفاده کرده‌اند، قابل رویت است. به همین دلیل دندانپزشکان اطفال توصیه می‌کنند کودکانی که نمی‌توانند خمیر دندان را از دهان خود خارج کنند، باید از خمیر دندان‌های بدون فلوراید استفاده نمایند.

خاصیت سمی

فلوراید همانند هر ماده دیگر در صورت استفاده به میزان زیاد، سمی می‌باشد؛ اما این اتفاق غیر معمول است. با این حال توصیه می‌شود در کودکان زیر 6 سال وارنیش فلوراید صورت گیرد. این روش برای کودکانی که فوم و یا ژل فلوراید را قورت می‌دهند قابل استفاده است.

Wisdom tooth surgery

در انتها

شاید به درستی ندانید که فلوراید چیست، یکی از ماده‌های طبیعی موجود در زمین که باعث بالا بردن مقاومت دندان در برابر پوسیدگی می‌شود، فلوراید است. این ماده معمولا در آب آشامیدنی و در مقادیر بسیار کم به همراه غذاهای دریایی همانند ماهی و میگو به بدن انسان می‌رسد. میزان مناسب و مطلوب فلوراید رد آب آشامیدنی 0.7 تا 1.2 PPM می‌باشد. مصرف بی‌رویه و غیر اصولی فلوراید منجر به مشکلات دندان در کودکان و بزرگسالان می‌شود. برای جلوگیری از این مشکل در کودکان، توصیه می‌شود که وارنیش دندان برای کودکان توسط دندانپزشک اطفال و یا دندانپزشک متخصص صورت گیرد.

در کلینیک فوق تخصصی دکتر مریم امیدی با بهره گیری از آخرین و به روزترین متد روز دنیا، تمامی روش‌های درمانی و زیبایی دندان اعم از لمینت دندان به بهترین مواد، کامپوزیت ونیر، جراحی دندان عقل بدون درد و … صورت می‌گیرد. برای رزرو نوبت و بهره گیری از مشاوره با شماره 07136494982 در تماس باشید. با دکتر مریم امیدی لبخندی زیبا و ماندگار را برای خود به ارمغان آورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *