تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM

تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM

تفاوت روکش سرامیک و PFM و شناخت درست ویژگی‌های هر کدام می‌تواند به شما در انتخابتان کمک کند. از بین رفتن دندان‌ها و حجم آن‌ها دلایل مختلفی دارد. برای مثال می‌تواند در اثر تروما یا پوسیدگی باشد. در این زمان دندان‌ها به کراون(روکش) احتیاج پیدا می‌کنند. روکش‌ها می‌توانند به صورت تمام سرامیک(فریم زیرکونیا) یا پرسلن روی فلزی(روکش معمولی) باشند. این روکش‌ها کل دندان را پوشش می‌دهند.

سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چه تفاوتی میان روکش تمام سرامیک و روکش معمولی وجود دارد؟

روکش دندان تمام سرامیک(All-Ceramic Crowns)

روکش‌های تمام سرامیک، از جنس ونیر هستند. همچنین به دلیل عدم استفاده از فلز داخلی، به یکی از بهترین روکش‌های دندانی برای زیبایی استفاده می‌شوند. این روکش‌ها به همین علت ظاهری بسیار شبیه به دندان‌های طبیعی دارند. می‌توان گفت روکش‌های تمام سرامیک سیستمی شبیه به لمینت دندان دارند. روکش‌های سرامیک اغلب از یک ماده نیمه شفاف ساخته شده و ظاهری شفاف و جذاب به دندان‌ها می‌دهد. این یکی از تفاوت های مهم میان روکش تمام سرامیک و روکش معمولی است.

همچنین این روکش‌ها مزیت‌هایی همجون سازگاری با طبیعت، زیبایی طبیعی همراه با کیفیت نوری بالا، حفظ زیبایی در مجاور لثه دارند. البته معایبی نیز دارند که نمی‌توان از آن‌ها چشم پوشی کرد. برای مثال اغلب آن‌ها از هزینه‌های بالایی برخوردار هستند و شاید استحکام پایینی داشته باشند. همچنین در افرادی که دچار دندان قروچه یا دندان‌هایی با پایه کوتاه دارند نمی‌توان از روکش‌های تمام سرامیک استفاده کرد.

کاربرد روکش های تمام سرامیک

روکش‌ های تمام سرامیک کاربردهای متفاوتی دارد و افراد در شرایط‌های خاص می‌توانند از آن استفاده کنند. برای مثال:

  • شکستگی یا ترک دندان
  • لکه دار شدن یا تغییر رنگ دندان
  • بد بودن فرم دندان‌ها
  • پوسیدگی دندان‌ها
  • مطرح بودن زیبایی دندان‌های پیشین
  • لب پر شدن دندان‌ها

روکش دندان زیرکونیا

روکش زیرکونیا یکی از انواع روکش‌های تمام سرامیک است که امروزه برای زیبایی، استحکام و شفافیت از آن استفاده می‌کنند. این روکش‌ها با کمک فریم‌های زیرکونیومی تقویت می‌‌شوند و از لحاظ ساختاری بسیار به روکش های PFM شبیه می‌شوند. در تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM این است که در مرکز روکش زیرکونیا از زیرکونیوم استفاده می‌شود. رنگ این روکش سفید است و استحکام آن از آلیاژهای فلزی که در روکش‌های معمولی استفاده می‌شود بیشتر است. البته در بعضی از مواقع استحکام آن‌ها به اندازه هم است.

فیتنس عالی، استحکام بالا در هر نقطه مورد استفاده، ظاهر طبیعی و زیبا بودن، عدم وجود لبه فلزی در روکش از مزایای روکش زیرکونیا است. همچنین این روکش ضد آلرژی است. پس استفاده از این روکش در افرادی که به آلیاژهای فلزی آلرژی دارند مناسب است.

تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM

مزایا استفاده از روکش های تمام سرامیک

شما در استفاده از روکش‌های تمام سرامیک از مزیت‌های زیادی برخوردار می‌شوید. که هر کدام از آن‌ها به نوبه خود در افراد مختلف کاربرد دارد. برخی از ویژگی‌های استفاده از روکش های سرامیکی شامل اصلاح و طراحی لبخند، محافظت از دندان، طبیعی بودن و سبک بودن می‌شود.

همچنین از  مزایای دیگر روکش های تمام سرامیک می‌توان به عدم وجود خط تیره کنار خط لثه، زیبایی ظاهری، فاقد حساسیت بودن و امکان اتمام درمان در یک جلسه اشاره کرد.

معایب استفاده از روکش های تمام سرامیک

شکنندگی، حساسیت دندان، نامتاسب بودن، تراشیدن مقدار زیاد از دندان طبیعی و هزینه بیشتر از معایب این روش برای اصلاح دندان‌ها است. در تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM موردی که بسیار قابل توجه است، استحکام روکش های PFM است. البته در برابر مزایای بیشمار این روکش ها، معایب آن قابل چشم پوشی است.

روکش های PFM، ترکیب سرامیک و فلز (Porcelain-Fused-To-Metal Crowns)

از قرن نوزدهم میلادی دندانپزشکان برای روکش دندان بیماران از روکش های چینی متصل به فلز استفاده می‌کردند. اما با گذشت زمان به دلیل وجود انواع مدرن ترمیم دندان‌ها مثل انواع سرامیک و POM از محبوبیت آن‌ها کاسته شده است. اما در کل روکش PFM می‌تواند یک رکورد طولانی و ثابت برای ارائه خدمات پایدار داشته باشد.

روکش های PFM در واقع ترکیبی از فلز و چینی هستند. استفاده آن‌ها در مطب‌های دندانپزشکی کم نیست. درواقع بخش فلزی این روکش دور تا دور دندان را پوشش می‌دهد و باعث استحکام بخش هسته‌ای روکش می‌شود. پرسلن یا چینی موجود روی آن زیبایی این روکش را تامین می‌کند. استحکام این روکش در مقایسه با روکش های تمام سرامیک بیشتر است و عمر طولانی‌تری دارد.

در نقاطی که گلیز روکش از بین برود، سایش دندان‌ها دیده می‌شود. همچنین در این روکش‌ها امکان شکستگی و یا لب پر شدن وجود دارد. اگر این شکستگی جزئی باشد می‌توان با انجام کامپوزیت آن را ترمیم کرد در غیر این صورت باید تعویض روکش انجام شود. گاهی اوقات در روکش‌های PFM به دلیل تحلیل لثه لبه فلزی روکش نمایان می‌شود که جلوه زیبایی را در پی ندارد. با این وجود استفاده از این نوع روکش در کلینیک‌های دندانپزشکی رایج است.

مزایا استفاده از روکش های PFM

در مقایسه تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM، از مزایای روکش های PFM می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استحکام بالا در مقایسه با روکش فول سرام
  • فیتنس خوب فلز با دندان
  • عمر بیشتر از روکش های تمام سرامیک
  • ظاهر طبیعی و شبیه به دندان
  • دوام بیشتر
  • قیمت مناسب‌تر نسبت به بقیه روکش‌ها

معایب استفاده از روکش های PFM

از معایبی که روکش‌های PFM دارند می‌توان به خط تیره کنار حاشیه دندان، نیاز به تراشیدن دندان، سایش دندان در زمان از بین رفتن گلیز روکش، احتمال ترک یا پریدگی چینی روکش و تحلیل لثه اشاره کرد.

تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM

تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM

روکش های تمام سرامیک یا معمولی یک فریم فلزی دارند که روی آن پرسلن (چینی یا سرامیک) فرم داده می‌شود. مشکل آن‌ها نمایان شدن لبه فلزی از لثه بعد از گذشت زمان است. همچنین کبودی لثه و معلوم بودن هاله خاکستری فلز از زیر روکش نیز از معایب آن است. در حال حاضر با پیشرفت علم دندانپزشکی به جای استفاده از فریم فلزی از روکش‌های زیرکونیا یا همان روکش های تمام سرامیک استفاده می‌کنند.

رنگ این روکش‌ها سفید است و با استحکام و ماندگاری بالایی که دارد نظر افراد زیادی را به خود جلب کرده است. پس روکش های تمام سرامیک علاوه‌بر استحکام بالایی که دارند، زیبایی را نیز تامین می‌کنند.

بهترین نوع روکش دندان

بهترین نوع روکش برای دندان‌ها، روکش‌هایی از جنس تمام فلز می‌باشد. این نوع از روکش‌ها زیبایی را در دندان‌ها تامین نمی‌کند. بعد از آن روکش های زیرکونیا از سطح کیفی بسیار بالایی برخوردار است. این نوع روکش‌ها در متریال موجود در لابراتورهای ایران بهترین سطح کیفیت را دارند. همانطور که انتظار می‌رود روکش های زیرکونیا در مقایسه تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM از قیمت بالاتری برخوردار هستند.

در ابتدا باید سطح این روکش‌ها گلیز(براق) شود. درغیر این صورت با تحلیل این گلیز، دندان‌ها دچار ساییدگی می‌شوند. به دلیل استحکام بالا و داشتن ظاهر طبیعی این نوع روکش جزو بهترین‌ها به‌شمار می‌رود. همانطور که گفته شد برای روکش دندان‌های جلو بهتر است از روکش های سرامیکی یا انواع روکش های زیرکونیوم استفاده شود. اما توصیه می‌کنیم انجام روکش صرفا جهت زیبایی دندان‌های جلو نباشد.

مراحل انجام روکش های دندان

  1. تراش دندان
  2. قالبگیری از دندان تراش خورده و انتخاب رنگ مورد نظر با توجه به دندان های مجاور
  3. انتقال قالب ها به لابراتوار
  4. یک جلسه امتحان فریم فلزی یا فریم زیرکونیوم
  5. گاها یک جلسه امتحان پرسلن
  6. تحویل روکش

تفاوت روکش تمام سرامیک و PFM

انجام روکش های دندانی و تشخیص بهترین روش برای هر فرد، از میزان حساسیت بالایی برخوردار است. میزان تجربه و تبحر دندانپزشک متخصص می‌تواند در روند کار تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. با متدهای مدرن و به‌کارگیری تیم متخصص و استفاده از بهترین مواد در محیط امن در کلینیک دکتر مریم امیدی دندانپزشک متخصص در شیراز، بهترین تجربه دندانپزشکی و انجام خدمات برای شما به وجود می‌آید. جهت رزرو نوبت و مشاوره با شماره 07136404982 در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *