پروتز های متحرک دندان و انواع آن

پروتز متحرک دندان

پروتز متحرک دندان، از آن دسته از پروتزهایی است که می‌توان در صورت نیاز آن را از دهان خارج کرد. این کار برای استراحت نسوج زیرین آن نیز نیاز است. این پروتزها شامل اوردنچرهاي متكي بر ايمپلنت، پروتزهاي كامل و پروتزهاي پارسيل مي‌باشند. اوردنچرهای متکی بر ایمپلنت پروتزهای متحرکی هستند که بر روی 2 یا تعداد بیشتری ایمپلنت قرار می‌گیرند و جهت بازسازی دندانی و نسجی استفاده می‌شوند.

پروتز دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

پروتز متحرک دندان چه کارکردی دارد؟ از وظایف پروتزها می‌توان به جایگزینی دندان از دست رفته و جلوگیری از عواقب منفی از دست دادن دندان اشاره کرد. در کل پروتزهای دندان وظیفه بازیابی زیبایی و سلامت دهان و دندان و اصلاح طرح لبخند را بر عهده دارند. از دیگر کارکردهای آن اصلاح نواقص داخل دهان از جمله فقدان یک دندان یا بخشی از آن و یا از دست رفتن بافت‌های دهان مانند فک و کام است.

نحوه اتصال پروتزهای دندان متفاوت است. پروتز ها معمولا توسط خود دندان، ایمپلنت‌های دندان یا از طریق مکش و یا توسط عضلات دهان در جایگاه خود ثابت می‌شوند.

مزایای مهم پروتز متحرک دندان

برخی از مهم‌ترین مزایای پروتزهای دندانی عبارت است از:

  • بازتوانی و نگهداری موثر از دهان و دندان
  • کاهش تحلیل رفتگی استخوان فک
  • افزایش کیفیت زندگی بیماران
  • افزایش زیبایی

انواع پروتز دندان

انواع پروتز به دو نوع پروتز ثابت و پروتز متحرک دندان تقسیم می‌شود. از نمونه پروتز ثابت تاج یا روکش دندان و پل یا بریج دندان است. این پروتزها به دندان چسبانده می‌شوند. به همین دلیل عنوان ثابت گرفته‌اند. برای پروتز متحرک می‌توان دندان‌های مصنوعی را مثال زد. پارسیل نیز دندان مصنوعی جزئی است.

پروتز ثابت دندان و پروتزهای متحرک به شکل‌های مختلفی تولید می‌شوند. برای ثابت کردن پروتز دندانی در جای خود از موادی مانند چسب و پیچ استفاده می‌شود. این پروتزها توسط دندانپزشک متخصص، دکتر مریم امیدی نیز در شیراز انجام می‌شود.

پروتز پارسیل متحرک چیست؟

از دست دادن یک یا چند دندان می‌تواند تاثیرات منفی را در جذابیت چهره افراد داشته باشد. از دست دادن دندان، علاوه بر مشکلات ظاهری می‌تواند باعث ایجاد مشکلات بسیاری در غذا خوردن و یا صحبت کردن نیز بشود. پروتز پارسیل متحرک از انواع پروتز های دندانی است که برای جایگزینی یک یا چند دندان از دست رفته در هر فک استفاده می‌شود.

همانطور که گفته شد پروتزهای دندانی به دو صورت ثابت و متحرک هستند که دندانپزشکان در شاخه دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی از آن‌ها استفاده می‌کنند. پروتز پارسیل راه حلی ساده برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته است و زمانی استفاده می‌شود که تعدادی دندان سالم در هر فک و در ردیف دندان وجود داشته باشد.

دندان‌ها در این نوع پروتز توسط پایه به هم متصل هستند که این پایه شبیه لثه دندان است و تمامی اجزا توسط اسکلت پایه های فلزی به یکدیگر متصل می‌شوند. از خصوصیات پروتز پارسیل متحرک می‌توان به زیبایی، عملکردی همانند دندان‌های طبیعی و سهولت در عمل جویدن و صحبت کردن اشاره کرد.
پروتز پارسیل متحرک

انواع پروتز پارسیل متحرک

  • پروتز بافتی اکریلیک
  • پروتز با چارچوب فلزی
  • پروتز انعطاف پذیر

نحوه قرارگیری پروتز پارسیل

پروتز متحرک دندان، در فک پایین توسط لثه‌ها و در فک بالا توسط سقف دهان نگه داشته می‌شود. افراد در ابتدای استفاده از پروتز پارسیل متحرک ممکن است تا چند هفته احساس خوبی نداشته باشند و هنگام استفاده از شئ خارجی در دهان احساس راحتی نکند. این شرایط طبیعی است و بعد از گذشت مدتی به وجود پروتز در دهان عادت خواهد کرد. دوام پروتز پارسیل به مدت چندین سال است.

توجه داشته باشید که هنگام استفاده از پروتز پارسیل متحرک نباید از غذاهای خیلی سفت و چسبنده استفاده کنید. بهتر است از غذاهای نرم و با قطعات کوچکتر استفاده کنید و با هر دو طرف دهان عمل جویدن را انجام دهید.

پروتز ثابت

پروتز ثابت دندان به پروتزی است که به دندان یا ایمپلنت متصل می‌شود. نحوه اتصال این نوع پروتز می‌تواند با چسب‌های مخصوص این کار یا پیچ باشد. تنها دندانپزشک معالج می‌تواند این پروتز را از دهان خارج کند. پروتز ثابت می‌تواند از مواد مختلفی ساخته شود. در ادامه به مواد سازند آن اشاره می‌کنیم.

مواد سازنده پروتز ثابت

روکش یا بریج سرامیک متصل به فلز(PFM): در این نوع پروتز ابتدا فریم یا چارچوبی از فلزات مخصوص (تیتانیوم، پالادیوم و یا طلا) که به روکش یا بریج ثبات می‌دهند ساخته می‌شود. سپس لایه ای از سرامیک دندانی برای بازسازی ظاهر و سطح جونده پروتز به این فریم متصل می‌شود.

پروتز متحرک دندان

پروتز متحرک دندان

پروتز متحرک یا دست دندان همانگونه که از نامش پیدا است، پروتزی است که به راحتی می‌توان آن را داخل دهان قرار داد و یا آن را از دهان خارج کرد. در صورت کشیده شدن همه دندان‌های بیمار می‌توان پروتز متحرک کامل استفاده کرد. در ابتدای درمان ممکن است که استفاده از دست دندان ناخوشایند باشد؛ اما به مرور زمان این حس از میان خواهد رفت.

در استفاده از این پروتزها به دلیل تخریب مستمر و تحلیل تیغه استخوان فک هر ١یا ٢ سال نیاز به بررسی آن و هر ۵ تا ٧ سال نیاز به جایگزینی پیدا می‌کنند. در صورتی که بیمار همه دندان‌های خود را ازدست نداده باشد، برای جایگزینی چند دندان از دست رفته پروتز (یا دندان مصنوعی) پارسیل مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع پروتز روی یک صفحه فلزی ساخته می‌شود که توسط یک لایه روکش پلاستیکی همرنگ لثه‌ها پوشیده شده است.

پروتزهای پارسیل توسط قفل‌ها یا نگه دارنده‌های مخفی به دندان‌ها متصل باقی می‌مانند. باید توجه داشت که تا قبل از معرفی ایمپلنت‌های دندانی، بازسازی سیستم جونده بر روی استفاده از دندان مصنوعی متمرکز بود ولی امروزه به سبب مزایای بیشمار ایمپلنت‌ها این نوع از پروتز دندان کمتر استفاده می‌شود.

مزایای استفاده از پروتز متحرک

  • برای جایگذاری پروتز پارسیل متحرک نیازی به عمل جراحی نیست و قرار دادن آن در دهان توسط دندانپزشک انجام می‌شود.
  • روش درمانی پروتز پارسیل متحرک یک روش به صرفه برای جایگزینی دندان از دست رفته است.
  • نصب پروتز پارسیل متحرک به دندان مجاور آسیب نمی‌رساند.
  • پروتز پارسیل مانند یک دندان طبیعی عمل می‌کند و عمل جویدن و صحبت کردن را برای فرد آسان می‌کند.

پروتز متحرک دندان

سخن آخر

می‌توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از انواع پروتز متحرک دندان و استفاده از آن‌ها با کلینیک دکتر مریم امیدی  در تماس باشید. دکتر مریم امیدی با بیش از 7 سال سابقه کار، به بهترین نحو به شما برای رسیدن به لبخندی زیباتر کمک می‌کند. برای گرفتن نوبت با شماره‌های 07136494982 و یا 09032007974 در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *