آنچه که باید درباره پیوند استخوان فک بدانید!

پیوند استخوان فک

بیشتر مردم تصوری اشتباه در مورد استخوان دارند، آن‌ها فکر می‌کنند استخوان بافتی بسیا سخت می‌باشد که به هیچ عنوان قابلیت انعطاف پذیری و تغییر را ندارد؛ اما خوب ایت بدانید که استخوان به طور دائم در حال تغییر شکل می‌باشد، تغییر فرم استخوان‌ها به ویژه استخوان فک ممکن است برای فرد مفید و یا مضر باشد. به طور مثال قابلیت انطباق در استخوان‌ها برای متخصصین ارتودنسی بسیار مفید می‌باشد و می‌تواند به جا به جایی دندان نیز کمک نماید. ممکن است تغییر شکل استخوان برای برخی از بزرگسالانی که دندان از دست رفته دارند، عواقب رضایت بخشی را به دنبال نداشته باشد. برای آشنایی با پیوند استخوان فک و دندان در این مقاله با ما همراه باشید.

جراحی پیوند استخوان فک

زمانی که بخشی از استخوان فک بنابر دلایلی از بین برو، برای بازسازی و ترمیم آن از نوعی عمل جراحی به نام پیوند استخوان فک و دندان استفاده می‌شود. در واقع پیوند استخوان فک نوعی تکنیک است که در طی آن موادی به استخوان فک فرد افزوده می‌شود تا استخوان به خوبی تقویت شود. این عمل به ما این امکان را می‌دهد تا کاشت ایمپلنتی صحیح و مستحکم داشته باشیم. در بسیاری از موارد بدون انجام پیوند استخوان به فک استخوان فرد استحکام و حجم کافی جهت نگه داشتن ایمپلنت را ندارد.

پس از پیوند استخوان فک باید فاصله‌ای مناسب تا کاشت ایمپلنت وجود داشته باشد تا استخوان فرد فرصت التیام و بالا بردن مقاومت خود را داشته باشد، اگر چه در برخی از شرایط در مواردی که پیوند جزئی باشد ممکن است نیازی به این کار نباشد. پیوند استخوان، شکل و انحنای استخوان فک دوباره به حالت اولیه و قبل خود باز می‌گرداند و بخش از دست رفته خود را ترمیم می‌کند همچنین علاوبر پشتیبانی ایمپلنت، ساختار صورت را پرتر و جوان‌تر نیز جلوه ‌می‌دهد.

انواع پیوند استخوان دندان

عمل پیوند استخوان انواع گوناگونی دارد و براساس نظر پزشک و نوع نیاز بیمار به پیوند بهترین و کام‌ترین روش برای اون در نظر گرفته و اجرا می‌شود. انواع پیوند استخوان فک و دندان به شرح زیر می‌باشد.

پیوند حفره دندان(Dental cavity grafting)

متداول‌ترین نوع پیوند پیش از کاشت ایمپلنت دندان، پیوند حفره دندان یا Dental cavity grafting می‌باشد. در این روش از استخوان آلوئولار( یکی از سه نوع بافت موجود در بدن بوده که دندان‌های استخوان فک بالا یا فک پایین را پشتیبانی می کند.) محافظت شده و از تخریب آن پس از کشیده شدن دندان جلوگیری می‌شود. در این روش مواد پیوندی مد نظر به طور مستقیم در داخل حفره دندان ایجاد شده ناشی از کشیدن دندان، قرار می‌گیرد. به طور معمول 4 تا 6 ماه پس از انجام این پیوند استخوان کاملا مستحکم می‌شود.

پیوند قطعه استخوان(Bone grafting)

هنگامی که در اثر ضربه و یا حادثه جراحت بزرگی در فک ایجاد می‌شود، نقض فک را می‌توان با انجام پیوند یک قطعه استخوان بزرگ که از عقب فک برداشته می‌شود، جبران کرد. در این روش استخوان با پیچ مخصوصی از جنس تیتانیوم در جای مورد نظر فیکس می‌شود و به مرور و گذشت زمان به استخوان اطراف به خوبی جوش می‌خورد.

پیوند لیفت سینوس(Sinus lift)

معمولا فک بالا به اندازه فک پایین از استحکام لازم برخوردار نمی‌باشد که به راحتی بتواند ایمپلنت دندان را نگه دارد. به طور معمول برای این پیوند از استخوان اسب که مشابه با استخوان انسان می‌باشد، استفاده می‌شود. استخوانی که در فک بالای انسان اضافه می‌شود پشتیبان خوبی برای ایمپلنت فک بالا می‌باشد. به دلیل حساسیت بسیار بالای آناتومی حفره سینوس، ممکن است 4 تا 9 ماه استخوان به طور کامل التیام یابد.

ستیغ فک 

برخی موارد ممکن است فک به اندازه کافی پهنا نداشته باشد که ایمپلنت دندان را در خود جای دهد، در این موارد از استخوان انسانی برای افزایش پهنای ستیغ فک استفاده می‌شود.

مواد استفاده شده در پیوند استخوان فک

موارد استفاده در پیوند استخوان

با توجه به تحقیقات متعددی که در سال 2019 صورت گرفت، می‌توان نتیجه گرفت که ما هنوز مواد ایده‌آل جهت بازسازی استخوان را تعیین و معرفی نکرده‌ایم؛ اما مواد امیدوار کننده پیوند استخوان با استفاده از سلول‌ها، فاکتورهای رشد و داروهای اصلاح کننده ژن تحت بررسی قرار دارند.

اتوگرافت‌ها(Autografts)

اتوگرافت‌ها یا اتوژن در بیشتر مواقع اولین انتخاب دندانپزشکان متخصص می‌باشد، دلیل انتخاب این پیوند این است که پیوندهای گرفته شده از بدن فرد بهترین نتیجه را به ارمغان می‌آورد. در پیوند اتوگرافت‌ها پیوند مورد نیاز از استخوان بدن فرد مثل مفصل ران و یا فک گرفته می‌شود. از مزایای این نوع پیوند می‌توان به سلول‌های زنده مغز و استخوان بیمار که به رشد و ترمیم مدام پس از عمل پیوند در ایمپلنت دندان کمک می‌کند، اشاره کرد؛ اما معایب این روش این است که برای برداشتن پیوند مورد نظر از بدن فرد، جراحی دیگری نیز نیاز است.

آلوگرافت‌ها(Allografts)

در این نوع پیوند، استخوان مورد نیاز برای جراحی پیوند از استخوان شخص دیگری برداشته و استفاده می‌شود. در بیشتر مواقع از بانک پیوند استخوان، می‌توان پیوند استخوان را تامین کرد. این نوع پیوند در ایمپلنت دندان برای افرادی که تمایلی به گرفتن پیوند از استخوان بدن خود را ندارند و یا به حجم بسیار زیادی استخوان جهت پیوند نیاز دارند استفاده می‌شود. از مزایای این نوع پیوند می‌توان به عدم نیاز به جراحی و موجود بودن پیوند به اندازه نامحدود اشاره کرد، از طرفی دوره نقاهت این بیماری ممکن است کمی طولانی‌تر باشد.

زنوگرافت‌ها(Xenografts)

این پیوند شامل استخوان گونه‌های دیگر همانند گاو، خوک یا مرجان‌ها می‌باشد، زیرا بین بافت‌های استخوانی انسان و موجودات زنده دیگر شباهتی وجود دارد و همین امر موجب ایجاد یک پیوند استخوانی برای اسنان شده است. البته ممکن است پس از بازسازی استخوان طبیعی فرد، این ترکیبات تخریب شوند.

آلوپلاست‌ها(Alloplasts)

آلوپلاست به پیوندی گفته می‌شود که مواد تشکیل دهنده آن از مواد مصنوعی همانند فسفات کلسیم و یا فسفوسیلیکات سدیم(بیوگلاس) باشند. اگر چه کار آمد بودن این روش نسبت به پیوند اتوگرافت‌ها کم‌تر است؛ اما امکان ایحاد عفونت در این روش در محل کاشت ایمپلنت کم‌تر می‌باشد.

مراحل انجام پیوند استخوان در دهان

مراحل مختلف و گوناگونی جهت پیوند استخوان نیاز است تا فرد پشت سر بگذارد که در نهایت برای کاشت ایمپلنت آماده باشد.

  • در صورتی که به بهوشی فرد در حین انجام عمل پیوند نیاز باشد، قبل از عمل بیهوشی را دریافت خواهد کرد و علائم حیاتی او به طور مرتب کنترل می‌گردد، اگر فرد به بیهوشی نیاز نداشته باشد از آمپول بی‌حسی برای بی‌حس شدن لثه استفاده می‌شود.
  • پس از بیهوشی و یا بی‌حسی فرد، ناحیه آسیب دیده که به پیوند استخوان نیاز دارد به خوبی تمیز می‌شود.
  • در این مرحله برسی بر روی لثه ایجاد می‌شود تا استخوان را از محل قرار دادن پیوند به درستی جدا نماید.
  • مواد استخوان را بر اساس انتخاب خود که باید بین دو استخوان، قرار می‌دهد.
  • پیوند استخوان به وسیله ماده‌ای به نام ادهیزیو غشای قابل جذب و پیچ‌های مخصوص محکم می‌شوند.
  • در این مرحله قسمت ناحیه‌ای که برش زده شده بخیه می‌شود تا بهبود یابد.

مراحلی که باید برای انجام عمل پیوند استخوان توسط دندانپزشک متخصص طی شود به دقت بسیار بالا و تجربه نیاز دارد تا به خوبی و بدون عفونت برای فرد صورت گیرد.

پیوند استخوان فک

آمادگی قبل از جراحی پیوند استخوان

برای آمادگی قبل از پیوند استخوان نیازی به انجام کار خاصی نیست، برای راحتی بیشتر چک لیستی سریع از هر آنچه باید قبل از عمل خود انجام دهید قرار دارد.

  • با توجه به نوع بی‌حسی که انجام می‌شود، 8 تا 12 ساعت قبل از انجام عمل خود از خوردن و نوشیدن خودداری نمایید.
  • اگر از داروهای خاص به ویژه داروهای رقیق کننده خون که خطر خون ریزی را در حین جراحی افزایش می‌دهد، استفاده می‌کنید پزشک خود را مطلع نمایید.
  • بهتر است مقدمات لازم را برای رسیدن به منزل فراهم سازید زیرا بعد از جراحی خود مقداری حالت گیجی به همراه خواهید داشت.

نکات مهم بعد از عمل جراحی

رعایت برخی از نکات پس از عمل جراحی پیوند استخوان فک به شما د بهبود روند و التیام بخیه کمک بسیار فراوانی می‌کند.

  •  داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده توسط دندانپزشک متخصص خود در زمان مصرف تعیین شده استفاده نمایید.
  • دو روز بعد از عمل جراحی خود از کمپرسور سرد برای کاهش ورم و تورم استفاده کنید.
  • تا چند روز پس از عمل خود از غذاهای نرم همانند سوپ(با دمای معتدل) تغذیه نمایید.
  • در هنگام خواب سعی کنید سر خود را به صورت صاف جهت جلوگیری از خونریزی استفاده نمایید.
  • از خوردن غذاها و نوشیدنی‌های داغ پس از جراحی خود خودداری نمایید.

موارد بالا آمادگی‌های قبل از عمل می‌باشد که به شما کمک بسیار فراوانی می‌کند.

 

مراحل دانجام پیوند استخوان فک

عوارض جراحی پیوند استخوان دندان

شاید برای شما نیز سوال باشد که پس از جراحی پیوند استخوان ممکن است چه عوارضی به وجود آید، به طور کلی پیوند استخوان عمای ایمن و به دور از هر گونه خطر محسوب می‌شود؛ اما با این حال باید احتمالات زیر را نیز در نظر گرفت.

  • عفونت دندان
  • خونریزی شدید
  • لخته شدن خون
  • صدمه دیدن و یا از بین رفتن عصب
  • گیجی ناشی از بی‌حسی و بی‌هوشی
  • عدم برقراری میان پیوند و لثه

برخی از موارد بالا بسیار نادر بوده و ممکن است به هیچ عنوان برای فرد رخ ندهد.

هزینه و قیمت پیوند استخوان فک

هزینه‌های جراحی پیوند استخوان با توجه به دلایل مختلفی اعم از پیچیدگی عملیات صورت گرفته و مود مورد استفاده می‌تواند به میزان قابل توجهی متفاوت باشد. در صورتی که مواد پیوند استخوانی مصنوعی باشد هزینه کم‌تری را نسبت به زمانی دارد که پیوند از بدن خود برد برداشته شده باشد. اگر دندانپزشک متخصص تشخیص دهد که این روند از نظر پزشکی ضروری است، بیمه ممکن است بخشی از روند درمانی را پوشش دهد. در صورتی که پیوند به دلایل زیبایی برای فرد صورت گیرد، ممکن است بیمه روند درمانی را پوشش ندهد.

جراحی پیوند استخوان فک در شیراز

عمل پیوند استخوان فک که پیش از کاشت ایمپلنت دندان برای برخی از افرا صورت می‌گیرد، در صورتی که از مواد پیوندی بدن خود فرد نباشد ممکن است ناراحتی جزئی به همراه داشته باشد. در حین عمل با بیهوشی و یا بی‌حسی فرد دردی احساس نخواهد کرد، البته در این شرایط میزان تجربه و تبحر دندانپزشک متخصص می‌تواند تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. کلینیک دکتر مریم امیدی با دارا بودن تیم متخصص و بهره گیری از بهترین مواد در محیطی ایمن و استریل بهترین روش‌های درمانی و زیبایی اعم از کاشت ایمپلنت، کامپوزیت و … را برای شما به ارمغان می‌آورند، جهت رزرو نوبت و مشاوره با شماره تماس 07136404982 در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *