یکی از علتهایی که باعث کشیدن و خارج کردن دندانهای عقل میشود، پوسیدگی دندان است. درواقع دندان نهفته یا نیمهنهفته مانع از تمیز کردن دندانهای پشت دندان هفت میشود و این دندان دچار پوسیدگی میشود. در نتیجه این پوسیدگی باعث میشود که دندان عقل را قبل از رویش کامل بکشیم. عصب کشی و ترمیم دندان جزو مواردی است که اگر به آنها به موقع توجه نکنید، دنندانپزشک باید از طریق جراحی به آنها رسیدگی کند. بهتر است برای مقابله با ترس از جراحی دندان عقل با دندانپزشک خود مشورت کنید.
جراحی دندان عقل و دندانپزشکی آرام بخش
برای مراجعه کنندگانی که ترس از جراحی دندان عقل دارند، دندانپزشکی آرام بخش را حل خوبی است. در واقع هدف از این کار این است که با بی حس کردن بیمار درد فیزیکی او را کاهش داد. در هنگام برداشتن و جراحی دندان عقل از داروهای بیهوشی مختلفی استفاده میشود. چند نوع از این داروها و آرامبخش ها شامل موارد زیر میشود:
- بیحسی موضعی: در بیحسی موضعی مقدار مناسبی از اکسید نیتروژن به بیمار تزریق میشود. این روش معمولا برای کارهای سادهتر دندانپزشکی محفوظ است. در بی حسی موضعی بیمار در هوشیاری کامل است.
- متوسط: بسته به نوع بیماران و نیازهای آنها، در برخی از موارد مراجعه کننده باید از داروهای خوراکی که دندانپزشک تجویز میکند استفاده کند. این داروها معمولا آرامش و بی حسی بیشتری به افراد میدهد.
- آرام بخشی: اگر کارهای سنگینتر و اقدامات دندانپزشکی مهمتری بخواهد انجامشود، پزشکان از آرام بخش استفاده میکنند. استفاده از این آرام بخشها کمی در حافظه شما به طور موقت اختلال ایجاد میکند. این نوع از بی حسی ها برای مراجعه کنندگانی با نیازهای خاص و یا ترس از جراحی دندان عقل استفاده میشود.
- بیهوشی عمومی: قویترین نوع بیهوشی که میتواند بیمار را کاملا بیهوش کند، بیهوشی عمومی است. برای جراحیهای گستردهای که در دهان انجام میشود معمولا از بیهوشی عمومی استفاده میشود. توجه داشته باشید که این نوع از بیهوشی در بیمارستان و توسط متخصص بیهوشی انجام میشود.
اگر نیاز به برداشتن دندان عقل دارید، بسیار مهم است که با دندانپزشک خود مشورت کنید. میتوانید با تماس با کلینیک دکتر مریم امیدی و گرفتن نوبت، بهترین گزینه مناسب با توجه به نیازهای خود را پیدا کنید.
آیا کشیدن دندان عقل با درد همراه است؟
اکثر دندانپزشکان و جراحان فک و صورت برای جراحی دندان عقل، معمولا از بیحسی موضعی برای جراحی یا کشیدن دندان عقل استفاده میکنند. هنگام استفاده از بیحسی موضعی بیمار درد و ناراحتی کمتری را احساس خواهد کرد. به این صورت که پزشک ابتدا با بیحسی ناحیه استخوان فک ، بافت لثه و دندان را بیحس میکند. این ناحیهها پس از تزریق این ماده تقریبا دردی را احساس نمیکنند.
پس از کشیدن دندان عقل نیز مقداری تورم و خونریزی به میزان کم طبیعی است. فقط باید در صورت بروز این عوامل مراقبتهای بعد از جراحی را جدی بگیرید. دهان خود را با دهان شویهای که دندانپزشک شما تجویز کرده است به صورت مرتب شستشو دهید و همچنین از دستکاری بخیههای ایجاد شده پس از جراحی بپرهیزید.
ترس از جراحی دندان عقل نهفته
اگر دندان عقل نهفته دارید، هر چه زودتر به آن رسیدگی و برای خارج کردن آن اقدام کنید. این وضعیت اگر دندان عقل با زاویه روییده باشد و به دندان کناری فشار وارد کند، اهمیت بیشتری پیدا میکند. این دندان میتواند باعث پوسیدگی دندانهای کناری و یا نامنظم کردن آنها شود. دندان عقل شاید باعث درد برای شما نشود، اما سلامت بقیه دندانهای شما را به خطر میاندازد.
برای همین بهتر است به ترس از جراحی دندان عقل خود غلبه و زودتر به خارج کردن آن اقدام کنید. در این عملها امکان زیادی دارد که پزشک از بیحسی های سبک برای شما استفاده کند.
چرا باید دندان عقل را بکشیم؟
دلیلهای زیادی وجود دارد که باید بخاطر آنها دندان عقل نهفته را از دهان خود خارج کنید. از مهمترین دلیلهای آن میشود به این موارد اشاره کرد:
- عفونت و پوسیدگی تاج و ریشه دندان عقل، آسیب به دندانهای مجاور
- ایجاد عفونت، التهاب و کیست در لثه به دلیل وجود دندانهای نهفته یا نیمه نهفته
- درد مداوم در فک، گردن، گلو و گوش
- ایجاد مشکلات سینوسی از جمله فشار و گرفتگی سینوس ها
- احتمال آسیب به فک یا اعصاب دهان و دندان
- از بین رفتن نظم دندانها به دلیل رشد دندان عقل
- در برخی از موارد نیز چنانچه فرد قصد ارتودنسی داشته باشد، دندانهای عقل به علت فضایی که اشغال کردند باید خارج شوند تا فضا برای حرکت دندانها به منظور ردیف شدن آنها ایجاد شود.
عوارض جانبی و موقتی جراحی دندان عقل
در حالی که دندانپزشکی آرام بخش به عنوان یک روش بی خطر و بدون درد شناخته شده است، ممکن است با توجه به نوع بیهوشی یا آرام بخش تجویز شده برخی عوارض جانبی موقتی را به دنبال خود داشته باشد:
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- گیجی
- سستی
- رفلکس های آهسته
- از دست دادن حافظه در طول عمل
- اختلال در توجه
مراحل جراحی دندان عقل
- بررسی عکس بیمار توسط دندانپزشک و آماده سازی بیمار جهت جراحی
- دندانپزشک 10 تا 15 دقیقه قبل از جراحی بی حسی را در ناحیه استخوان فک و بافت لثه تزریق میکند. تزریق بیحسی در محلی که دندان عقل قرار دارد، باعث می شود که بی حسی عمیق و سپس اعصاب موجود در آن ناحیه دچار بی حسی شود. در نتیجه فرد هنگام درمان دردی را احساس نمیکند.
- پزشک برای بیمار تست بی حسی انجام میدهد. اگر بیحسی به طور کامل انجام نشده بود، در صورت نیاز مجددا برای بیمار بی حسی تزریق میشود.
- بعد از بی حسی کامل، جهت دسترسی به دندان و استخوان اطراف، با وسیله ای به نام الواتور برشی در لثه ایجاد میشود.
- دندان پزشک با حرکت دادن و خالی کردن کناره های دندان، به راحتی ریشه دندان را لق میکند.
- با وسیله ای به نام فرز دندان را به صورت کامل و یا در صورت نیاز به صورت چند تکه بیرون میآورند.
- هر گونه ذرات باقی مانده دندان یا استخوان برداشته میشود و محل جراحی تمیز میشود.
- لثه بخیه میشود. البته این مرحله در همه جراحی ها کاربرد ندارد.
- در آخر پانسمان روی محل بخیه قرار میگیرد. این کار برای کنترل خونریزی و ایجاد لخته خون انجام میشود.
سخن آخر
اگر دلیلی که مانع از رفتن شما به دندانپزشکی برای این کار میشود ترس از جراحی دندان عقل است. به شما پیشنهاد میکنیم برای درمان دندان خود از طریق روشها و تکنیکهای جدید استفاده کنید. در کلینیک دکتر مریم امیدی از مدرنترین روشهای دندانپزشکی استفاده میشود.
عالی بود ممنون
خانم دکتر امکان کشیدن دو تا دندون عقل همزمان وجود داره ؟