پر کردن دندان با کامپوزیت بهتر است یا با آمالگام؟ یکی از سوالت بسیار شایع که بیماران در هنگام ترمیم دندان خود از دندانپزشک میپرسند، این سوال میباشد. هنگامی که دندانپزشک با بررسی دندانهای شما متوجه حفره و یا ترک بر روی دندان میشود، اولین گام سعی میکند که به ترمیم آن دندان بپردازد. انتخاب از بین دو روش کامپوزیت دندان و آمالگام میتواند برای افراد سخت و گیج کننده باشد، مخصوصا برای آمالگام که کمتر کسی با این روش آشنایی دارد. ممکن است کمتر کسی تفاوت پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام را بداند و بتواند بهترین روش را با توجه به وضعیت دندان خود انتخاب کند. در ادامه این مطلب قصد داریم با بهره گیری از جدیدترین اطلاعات پزشکی به بررسی تفاوت پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام بپردازیم، با ما همراه باشید.
پر کردن دندان چیست؟
همهی ما در شرایطی که دندانهایمان دچار حفره شده باشند، پر کردن دندان را تجربه کردهایم، به برداشته شدن پوسیدگی دندانها، تمیز کردن جای پوسیدگی و پر کردن آن به کمک موادی همچون کامپوزیت، امالگام و … پر کردن دندان(Cavity fillings) گفته میشود. این پروسه پرمتقاضیترین و رایجترین خدمات دندانپزشکی در سراسر جهان میباشد. این پروسه برخلاف روشهایی همچون لمینت دندان، بلیچینگ دندان و بروساژ که به منظور اصلاح طرح لبخند استفاده میشوند، بیشتر جنبه ترمیمی و پیشگیری از ایجاد مشکلات احتمالی آینده را دارد.
مواد مخصوص پر کردن حفره دندان
هنگامی که حفرهای بر روی سطح دندان ایجاد میشود، نیاز است که به منظور جلوگیری از پوسیدگی بیشتر حفره ایجاد شده با مواد مخصوص پر شود. به دلیل حساس بودن دندان و رطوبت دهان موادی که برای پر کردن دندان استفاده میشود باید از مقاومت بالایی برخوردار بوده و سلامت فرد را به خطر نیندازد. مواد مخصوص پر کردن دندان به شرح زیر میباشند.
- کامپوزیت دندان
- آمالگام
از این دو مواد برای پر کردن حفرات ایجاد شده بر روی سطح مینای دندان استفاده میشود.
کامپوزیت دندان چیست؟
از دهه 60 تا به کنون از از کامپوزیت دندان برای اصلاح طرح لبخند، پر کردن دندان و … استفاده میشود. مواد همرنگ دندان مثل کامپوزیت دندان(Dental composite) نیاز به متراکم کردن ندارد، پر کنندههای کامپوزیت دندان به صورت لایه لایه بر روی دندان فرد قرار میگیرد و زمان سفت شدن آنها نسبت به دیگر مواد بسیار کوتاهتر میباشد. برخی از فرمولهای کامپوزیت قابلیت آزاد کردن فلوراید را دارند. اتصال کامپوزیت به دندان از طریق سیستمهای باندینگ دندان میباشد
کامپوزیت دندان یا Dental composite، خمیری متشکل از مخلوط مواد پلاستیکی مخصوص و سرامیک میباشد که جهت پر کردن حفرههای ایجاد شده بر روی دندان به کار میرود. پس از قرار گیری مواد بر روی دندان مواد کامپوزیت بر روی حفره و یا ترک ایجاد شده، قرار گرفته و سپس توسط نور آبی ویژهای مستحکم میشود.
مزایای کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان از مزایای بیشماری برخوردار است. دارا بودن مزایای بسیار سبب شده تا افراد زیادی از این روش درمانی و زیبایی برای اصلاح طح لبخند خود و تصحیح فرم دندان استفاده نمایند.
- کامپوزیت قابلیت بازسازی دندن را به زیباترین کشل ممکن دارد.
- با دارا بودن طیف عظیمی از تناژ رنگی، دندانپزشک میتواند رنگ مناسب با دندان طبیعی دندان فرد را برای او استفاده نماید.
- کامپوزیت همانند چسب عمل میکند و به دندان میچسبد، در نتیجه دندانپزشک قسمتهای پوسیده را برمیدارد و حفره را میپوشاند.
- در این روش به تراشیدن دندان نیازی نیست و مواد بر روی دندان طبیعی فرد قرار گرفته میشوند.
تمامی دلایل بالا سبب شده تا کامپوزیت یه یک روش درمانی و زیبایی پر طرفدار در بین افراد تبدیل شود.
معایب کامپوزیت دندان
تمامی روشهای درمانی در کنار مزایای خود، معایبی نیز دارند. برای کامپوزیت دندان نیز استثنایی وجود ندارد، پیش از انجام هر روش درمانی و زیبایی در نظر گرفتن مزایا و معایب آن روش میتواند در تصمیم گیری فرد تاثیر گذار باشد.
- در افرادی که از کامپوزیت برای دنددانهای خود استفاده میکنند، حساسیت دندا در هنگام جویدن بیشتر میباشد.
- ممکن است در اثر مصرف مواد غذایی رنگی همچون غذاهای رب دار و نوشیدنیهایی همانند قهوه رنگ سفید کامپوزیت به مرور تغییر نماید.
- به مرور کامپوزیت ممکن است دچار ترکهای ریزی شود که همین امر میتواند باعث نفوذ باکتری و در نهایت یاجاد پوسیدگیهای ثانویه در بخشهای عمیقتر دندان شود.
با توجه به موارد بالا و حساس بودن کامپوزیت برای برخی از دندانها، انتخاب ارجح در مورد دندانهای آسیا به شمار نمیآید.
آمالگام دندان چیست؟
عوامل بسیار زیادی اعم از نفوذ باکتری به دهان و عدم شست و شوی دندانها سبب، پوسیدگی، شکستگی و یا ایجاد حفره در دندان میشود. حفرههای ایجاد شده بر روی دندان به وسیله مادهای به نام آمالگام(Amalgam) ترمیم و بازسازی میشوند. مینای دندان از مقاومت بالایی برخوردار است در صورتی که فرصت مناسبی برای باکتری ایجاد شود، دندانها را پوسیده میکنند. این باکتریها با تخمیر مواد غذایی باقی مانده در دهان اسیدی قوی تولید میکنند. ابن اسید تمامی مینای دندان را حل و دندان را دچار پوسیدگی میکند.
در برخی از شرایط پوسیدگیهای دندانی میتوانند به صورت لکههای سفید رنگ بر روی دندان نمایان شوند که در این مرحله اگر به خوبی از خمیر دندان حاوی فلوراید و مسواک استفاده نشود، پوسیدگی ادامه دار خواهد بود و باعث پوسیدگی شدید خواهد شد. زمانی که پوسیدگی دندان شدید شود فرد برای درمان این موضوع باید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نماید.
مزایای آمالگام دندان
آمالگام همانند کامپوزیت دندان از مزایای بیشماری برخوردار است که سبب محبوبیت این ماده در هنگام پر کردن دندان شده است، مزایای آمالگام یه شرح زیر میباشد.
- آمالگام از استحاکم و ماندگاری بسیار بالایی برخوردار است.
- بهترین گزینه جهت پر کردن دندانهای آسیاب و دندانهای انتهایی است.
- از امالگام جهت پر کردن دندان افرادی که دارای دندان قروچه و سایش شدید دندان خود هستند، استفاده میشود.
- امالگام به خوبی تمامی درزهای ریز دندان را میپوشاند و به همین دلیل بهترین گزینه جهت جلوگیری از نفوذ عوامل پوسیدگی زا و باکتری میباشد.
طول عمر آمالگام 10 ساله بود، اما با مراقبتهای گوناگون و استفاده از مسواک در طول روز میتوان به راحتی طول عمرآن را افزایش داد.
معایب استفاده از آمالگام
آمالگام به علت رنگ تیرهای که برای ظاهر دندان ایجاد میکند، ممکن است برخی از افراد صرفا به خاطر زیبایی برای پر کردن و ترمیم دندان خود از کامپوزیت استفاده نمیاند .
آمالگام متشکل از چند فلز با استحکام بالا بوده و همین امر باعث شده تا آمالگامبه عنوان یک فلز سرما و گرما را بهتر منتقل نماید.
- به علت دارا بودن فلز در ترکیبات آمالگام ممکن است برخی از افراد حساسیتی در هنگام مصرف غذا و نوشیدنی داشته باشند.( البته این حساسیت پس از گذشت یک تا دو ماه برطرف میشود.)
- زمانی که امالگام نیاز به ترمیم داشته باشد نیاز ست تا حجم بیشتری از حفره دندانی برای آماده سازی تراشیده شود.
موارد بالا معایب استفاده از آمالگام در هنگام پر کردن دندان را بازگو میکند که میتواند در تصمیم شما تاثیر بگذارد.
تفاوت پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام
تفاوت پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام بسیار زیاد است که آشنایی با تفاوت میان این دو روش میتواند تاثیر بسیار زیادی در انتخاب فرد داشته باشد، تفاوت کامپوزیت و آمالگام به شرح زیر است.
- یکی از عمده دلایل تفاوت پرکردن دندان با کامپوزیت و آمالگام، تفاوت میان رنگ هر دو ماده پر کننده میباشده. رنگ آمالگام به دلیل ترکیب فلزات مختلف، نقرهای میباشد، این در حالی بوده که رنگ کامپوزیت به دلیل داشتن تناژ رنگی فراوان میتواند همرنگ دندان طبیعی فرد باشد، افراید که برای داشتن لبخند زیباتر مراجعه میکنند کامپوزیت را ترجیح میدهند.
- مواد تشکیل دهنده آمالگام دندان ترکیبی از نقره، نیکل، روی و جیوه میباشد؛ اما این در حالی است که مواد تشکیل دهنده کامپوزیت بر پایه نوعی رزین مصنوعی و سیلیکا است.
- آمالگام از طول عمر بیشتری برخوردار است، این در حالی است که طول عمر کامپوزیت دندان کمتر است.
موارد بالا تفاوت پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام است. انتخاب هر یک با توجه به نظر فرد و موقعیت قرار گیری دندان بستگی دارد.
هزینه پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام
هزینه و قیمت پر کردن دندان با کامپوزیت و یا آمالگام میتواند متفاوت باشد و در افزایش و یا کاهش هزینه مربوطه جهت پر کردن دندان تاثیر گذار باشد. مواردی که در هرینه پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام تاثر میگذارد به شرح زیر است.
- موقعیت دندانی که به پر کردن نیاز دارد، هر چقد دندان در قسمت انتهایی فک قرار داشته باشد در افزایش قیمت پر کردن دندان نقش دارد.
- مقدار پوسیدگی دندان در افزایش هزینه و قیمت نقش دارد، هر چقدر حفره و پوسیدگی بیشتر باشد به مواد بیشتری جهت پرکردن دندان نیاز دارد.
- شکل ظاهری پر کردن یکی از دلایلی است که در افزایش هزینه و قیمت تاثیر گذار است.
وجود موارد بالا برای در یک فرد میتواند در افزایش هزینه و قیمت پر کردن دندان فرد مراجعه کننده تاثیر گذار باشد.
دندانپزشک متخصص پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام در شیراز
با در نظر گرفتن تفاوت پر کردن دندان با کامپوزیت و آمالگام، با توجه به دندان فرد و موقعیت قرار گیری دندان فرد دندانپزک متخصص از مواد مناسب جهت پر کردن دندان فرد استفاده میکند. طبق نطر دندانپزشکان این گزینه درمانی(ایمپلنت و آمالگام) سبب حفظ و بازگردانی استحکام دندانی طبیعی فرد نمیشود؛ اما تا حدودی میتواند استحکام دندان را در برابر عوامل مختلف حفظ نماید. در صورتی که با ویزیت فرد توسط دندانپزشک ایمپلنت گزینه مناسبی نباشد روشهای دیگری جایگزین ایمپلنت دندان میشود.
در کلینیک دندانپزشکی دکتر مریم امیدی، به بهره گیری از هترین و باکیفیتترین مواد اصل جهت پر کردن دندانهای خود، دیگر نگران کیفیت آن ماده پر کننده نباشید. کلینیک دکتر امیدی در شیراز با دارا بودن تیمی حرفهای با محیطی فوق اعاده استریل و آرامش بخش لبخندی زیبا و جذاب را برای شما به ارمغان میآورند. جهت مشاوهر و رزرو نوبت با شما 07136494962 در تماس باشید.
بسیار مقاله کاملی بود ممنونم
سلام دوست عزیز خوشحالیم که این مقاله برای شما جذاب بود.
سلام خانوم دکتر ممنون از مقاله خوبتون
جسارتا برای پر کردن دندان اسیاب کدوم گزینه طول عمر بهتری داری؟ امالگام یا کامپوزیت؟
سلام دوست عزیز خوشحالیم که این مقاله برای شما جذاب بود.
برای دندانهای آسیاب به علت قرار گیری بیشتر در برابر مواد غذایی، پیشنهاد میشود که از آمالگام جهت پر کردن دندان استفاده کنید.