به حالتی که دندانها در لبخند زدن پیدا میشوند، لبخند لثه ای میگویند. در این حالت فرد نمیتواند هنگام صحبت کردن یا لبخند زدن، لثههای خود را مخفی نگه دارد. دندانهای مرتب و لثههای سالم علاوه بر زیبایی، برای سلامتی فرد بسیار مهم است. یکی از مشکلات شایعی که بین افراد وجود دارد، ظاهر لثهها و عارضه لبخند لثه ای است. یکی از مهمترین دلایلی که افراد را برای اصلاح لبخند لثه ای ترغیب میکند، اعتماد ب نفسی است که به شدت روی آن تاثیر گذار است.
لبخند لثه ای چیست؟
جالب است بدانید که دیدن شدن لثه در لبخند نرمال بین 2 تا 4 میلیمتر است. اگر این نسبت بیشتر شد به آن لبخند لثهای میگویند. این میتواند ظاهر ناخوشایندی به وجود میآورد. پیدا بودن بیش از حد لثه در هنگام لبخند زدن، تعریف مناسبی برای لبخند لثه ای یا لثه نما است. خط لبخند هر شخص به عوامل متعددی چون موارد زیر وابسته است :
- شکل و ابعاد لب های بالا و پایین
- ماهیچههای صورت شخص
- شکل و ابعاد ردیف بالا و پایین دندان
- ابعاد و بافت لثه شخص
بافت لثه، کناره های دندان را احاطه میکند تا یک درزگیری فشرده به وجود بیاید. در حالت عادی خط لبخند هر شخص باید کمترین میزان ممکن از لثه را نشان بدهد. بافت لثه باید با خط لبخند در تعادل و با لب بالا کاملا هماهنگ باشد. در واقع این پدیده زمانی اتفاق می افتد که هنگام لبخند لب بالا بیش از حد معمول نسبت به ردیف بالایی دندان ها صعود کند. بنابراین باعث نمایان شدن لثه فرد و در بعضی موارد کوچک به نظر آمدن دندان های شخص شود. این حالت بعضا منجر به عدم رضایت فرد از لبخند و خنده خود میشود.
علت بروز لبخند لثه ای
مهمترین دلیلی که باعث بروز این عارضه میشود، عوامل ژنتیکی است. اما در کل افزایش بیش از حد بافت لثه باعث میشود که لثه چند میلی متر بالاتر از دندان و پایین تر از لب بالایی قرار بگیرد. در دندانپزشکی زیبایی راه حلهایی برای درمان این مشکل وجود دارد. عوامل دیگری نیز که باعث افزایش ارتفاع لثه و ایجاد لبخند لثه ای میشوند عبارتند از:
- شکل ماهیچههای صورت
- ژنتیک
- سایز دندانها
- رشد بیش از اندازه استخوان بیرونی فک بالا
- داشتن دندانهای نامرتب
- داشتن دندانهای از نوع بسیار کوتاه
- ابتلا به بیماری لثه یا پریودنتال
در حالت عادی هنگام لبخند زدن، حدود 2 تا 4 میلیمتر از لثهها نمایان میشود. این اندازه در عارضه لبخند لثه ای بیشتر میشود.
مشکلات ناشی از لبخند لثهای
- در لبخند لثه ای به دلیل موقعیت لثهها، در هنگام غذا خوردن و یا حتی در هنگام مسواک زدن و تمیز کردن دندان ها، امکان دارد که به قسمت انتهایی و چسبیده به دندان لثهها آسیب وارد کند. پس میتواندرباعث التهاب و خونریزی در لثه شود.
- گاهی اوقات این پدیده منجر به ایجاد اشکال در نحوه گاز زدن فرد میشود و سلامت دهان او را به خطر میاندازد. در این موارد شخص باید هر چه سریع تر به متخصصین مراجعه کرده و مشورت لازم را نسبت به سلامت دهان و دندان خود کسب کند.
- مشکلات جسمانی که برای افراد در این عارضه به وجود میآید کمتر از مشکلات روحی و روانی است. افرادی که دارای عارضه لبخند لثهای هستند، احساس میکنند هنگام صحبت کردن یا لبخند زدن ظاهر زشتی دارند.
- اگر پوشش لثه اطراف دندان بیش از اندازه زیاد باشد، میتواند مخل نظافت و تمیز کردن دندان بشود. این در طول زمان باعث افزایش شانس عفونت لثه یا خرابی دندان خواهد شد.
روشهای اصلاح لبخند لثهای
برای درمان و طراحی لبخند، روشهای مختلفی وجود دارد. این روشها و نوع درمان آن را میشود بنا به دلیل ایجاد آن انتخاب و انجام داد. در درمان لبخند لثه ای، دو روش جراحی و غیر جراحی وجود دارد. در جراحی فک و استفاده از تکنیکهای مختلف این مشکل برطرف میشود. چند نوع از متداولترین روشهای آن در زیر آورده شده است.
درمان با ارتودنسی
در مواردی که سن بیمار کم است و این عارضه بر اثر کوتاهی دندان یا ناهنجاریهای فکی باشد، ارتودنسی برای اصلاح لبخند لثه ای پیشنهاد میشود. معمولا در درمان ارتودنسی لبخند لثهای از تکنولوژی TADs استفاده میشود. همچنین د رپایان با درمان ناهنجاری فک بالا و فک پایین درمان این مشکل رفع خواهد شد. اگر برای درمان لبخند لثه نمای خود عجله دارید، این مورد برای شما مناسب نیست.
درمان با جراحی لثه فلپ
لبخندهای لثه ای بیشتر از 5 میلیمتر حتما باید توسط جراحی لثه فلپ همراه با برداشتن استخوان انجام بشود. این جراحی جزو ایدهآل ترین جراحیهای دندانپزشکی برای درمان لبخند لثه ای به شمار میرود.
درمان با پایین آوردن لب
در آن موردهایی که این مشکل از لب فرد باشد، دندانپزشک با جابهجایی لب و تنظیم آن نسبت به دندانها و پایین آوردن لب بالا سعی بر پنهان کردن لثه تا حد ممکن میکند. در طی این روند ردیف کوچکی از لثه برداشته شده و در نتیجه هنگام لبخند، لب بالا کمتر صعود میکند. همچنین این نوع درمان اثری از زخم و جراحی به جا نمیگذارد. تنها تغییر بیرونی آن در لبخند شما اتفاق میافتد.
درمان با تزریق ژل لب
این روش توسط متخصصان برای درمان لبخند لثه ای زیاد توصیه نمیشود. بهتر است حتما اول به یک دندانپزشک متخصص مراجعه و از او مشورت بگیرید. در این صورت این مشکل از طریق دندانهای شما مورد بررسی دقیق قرار میگیرد. چرا که تزریق ژل لب در بعضی مواقع باعث افتادگی لبخند خواهد شد.
درمان با بوتاکس
یکی دیگر از روشهایی که میان افراد برای درمان لبخند لثه ای وجود دارد، بوتاکس است. این روش نیز برای درمان پیشنهاد نمیشود. در ابتدا باید معاینه دندانی صورت بگیرد. در این روش متخصص، بوتاکس را برای کاهش دادن فعالیت ماهیچههایی که مسئولیت جابهجایی لب بالا را هنگام خنده برعهده دارند، تزریق میکند. برای این روند معمولا 1 تا 2 واحد بوتاکس به لب بالا و پایین تزریق میشود.
تزریق بوتاکس از مزایایی برخوردار میشود. مثلا سری بودن روند درمان، میزان خطر کم در طول روند درمان، ریکاوری در کوتاهترین زمان ممکن و هزینه کم از این مزایا هستند. البته باید توجه کرد که اثر این درمان دائمی نیست. طول اثر بوتاکس در افراد مختلف متفاوت است؛ اما میانگین آن بین سه تا چهار ماه تخمین زده شده است. بوتاکس صرفا به لبهای بالایی تزریق میشود و در لبهای پایین بی اثر است. به همین دلیل بوتاکس نیز در جایگاه خود میتواند باعث افتادگی لبخند و نمای پیر صورت بشود.
درمان با افزایش طول تاج دندان
این نوع درمان نیز بین افراد رایج است. در افزایش طول تاج دندان سعی بر اصلاح لبخند لثه ای میشود. در این روش ابتدا کمی از بافت لثه را بر میدارند و استخوان هم به مراتب اصلاح میشود. پس از آن خط لثه مجدد کانتور شده و ظاهر تاج دندان کمی بلند تر به نظر میرسد.
درمان با لیزر یا کانتورینگ لثه
این نوع درمان با لیزر در دندانپزشکی مدرن بسیار استفاده میشود. هنگامی که مشکل این عارضه مربوط به بافت لثه است، میتوان از لیزر برای اصلاح و درمان آن استفاده کرد. البته این نوع از درمان را هنوز همه سازمانها تایید نکردهاند؛ ولی براساس شواهد میتوان این درمان را موثر دانست. متخصصین در طول این روند با استفاده از دستگاههای پیشرفته اقدام به شکل دادن مجدد لثه و یا حتی دندانهای شما میکنند.
در این روش باید حتما عمق سالکوس لثه حداقل بین 2 تا 5 میلیمتر باشد تا این درمان انجام بشود. در غیر این صورت باید از طریق جراحی لثه اقدام کنید. درمان با لیزر بیشتر به اشخاصی که لبخند لثه ای متوسط و یا شدید دارند پیشنهاد میشود. افراد قبل از انجام این درمان باید اطلاع پیدا کنند که به این نوع لیزر حساسیت نداشته باشند. برای مثال در برخی افراد که حساسیت وجود دارد، انجام این درمان میتواند باعث خونریزی شدید در لثه بشود.
مراقبتهای پس از انجام لیزر مدت زمان زیادی طول نخواهد کشید. همچنین میتوان گفت که بسته به نوع و میزان لثه هر شخص طول درمان و هزینه آن متغیر است.در روند ریکاوری، لثه و دندان شما میتواند تا چند روز خونریزی کند. تفاده از این روش دارای عوارض بسیار کمی است. این عوارض در طول زمان از بین خواهد رفت. فقط ممکن است کمی لثه شما حساس شود که طی حداکثر ۱۰ روز از بین رفته و لبخند شما زیباتر میشود.
پایان
که زیبایی هیچ شاخصهای در افراد ندارد. ولی اگر شما جزو افرادی هستید که از لبخند خود رضایت ندارید و به دنبال اصلاح آن هستید، ما راهکارهایی زیادی را در اختیار شما قرار میدهیم تا بتوانید از آن استفاده کنید. این درمانها هرکدام هزینه و روند مخصوص به خود را دارند که شما میتوانید با تماس با کلینیک دکتر مریم امیدی در این خصوص مشورت بگیرید.