جراحی دندان

Dental surgery

از آن جایی که دندان نقش بسیار مهمی در جویدن و خورد کردن غذا دارد و بدون دندان هضم غذا و خورد کردن آن با مشکل رو به رو خواهد بود، پس سلامتی دهان و دندان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. به دلیل تماس مداوم دندان با مواد غذایی و امکان تجمع باکتری‌های گوناگون در دهان، امکان خرابی دندان‌ها بسیار بالا می‌باشد. زمانی که دندان به پوسیدگی و خرابی دچار می‌شود، درد شدیدی را برای فرد به ارمغان می‌آورد و حتی گاهی نیاز به جراحی دندان می‌باشد. یکی از نخستین و مهم‌ترین روش‌های درمانی، جراحی دندان می‌باشد که طی آن با روش خاصی دندان فرد از فک او جدا می‌گردد؛ اما امروزه دندانپزشکان متخصص تلاش می‌کنند تا بتوانند دندان طبیعی فرد را حفظ نمایند؛ اما در برخی شرایط این امکان وجود ندارد و تنها راه پیشگیری از پوسیدگی و خرابی دندان‌های دیگر جراحی دندان است.

جراحی دندان چیست؟

جراحی دندان به طور کلی به روش درمانی گفته می‌شود که طی جلسه مشخص دندانپزشک متخصص دندان پوسیده و یا خراب شده را از فک خارج می‌کند. به طور کلی جراحی دندان نوعی عمل سرپایی محسوب می‌شودکه در یک جلسه قابل اجرا می‌باشد. در ابتدا برای انجام جراحی دندان به بی‌حسی موضعی نیاز می‌باشد که به داخل لثه فرد تزریق شده و سپس جراحی دندان آغاز می‌شود. در حالتی که دندان به صوت نهفته باشد در محل جراحی مورد نظر، برشی ایجاد می‌شود تا دید کافی برای دندانپزشک جهت دیدن دندان مهیا شود.

انواع جراحی دندان

جراحی مخصوص دندان انواع مختلفی دارد که بسته به تشخیص پزشک و نیاز فرد روش مناسب برای او اجرا می‌شود، موارد فوق انواع جراحی‌ها را برای دندان شرح می‌دهد.

آندودنتیک(endodontics)

از این روش جهت درمان پالپ و یا کانال ریشه استفاده می‌شود. آندودنتیک دندان شامل موارد دیگری نیز می‌باشد که به صورت زیر هستند.

روت کانال تراپی(Root canal therapy)

درمان ریشه دندان یا عصب کشی که در اصطلاح دندانپزشکی به آن روت کانال تراپی گفته می‌شود. در روش عصب کشی دندان پالپ و یا عصر دندان ملتهب و عفونی را با انجام مراحلی از دندان حذف می‌کنند. پوسیدگی دندان و در نهایت رسیدن به عصب درد غیر قابل تحملی را در فرد به وجود می‌آورد. در این روش جراح دندانپزشک ریشه دندان مورد نظر را از زیر مینا و در نهایت از زیر عاج خارج می‌کند، این امر سبب تسکین درد در بیمار می‌شود. عصب کشی بهترین راه جهت درمان دندان‌های پوسیده در فرد می‌باشد.

پالپوتومی(Pulpotomy)

در اصلاح دندانپزشکی به کشیدن دندان‌های شیری در افراد پالپوتومی می‌گویند که بیشتر برای کودکان به کار گرفته می‌شود. بدین صورت که، ریشه آلوده و عفونی فقط در قسمت تاج دندان فرد برداشته می‌شود. به طور دقیق و واضح‌تر، دندانپزشک متخصص فقط قسمت عفونی و ملتهب پالپ را برداشته و مابقی قسمت‌های پالپ را نگه می‌دارد تا بیمار به عصب کشی کامل نیازی نداشته باشد.

پالپکتومی(Pulpectomy)

در این روش بخشی از پالپ عفونی و ملتهب جهت تسکین و بهبود درد دندان برداشته می‌شود. پالپکتومی شباهت بسیار زیادی به عصب کشی دندان دارد با این تفاوت که در پالپکتومی فقط بخش آلوده پالپ از دندان حذف می‌شود. دندانپزشک متخصص پس از خارج کردن قسمت‌های ملتهب پالپ، داخل دندان را به خوبی ضد عفونی می‌کند و سپس آن را با مواد مخصوص و خاص پر می‌نماید.

آلپیکوکتومی(Alpicectomy)

این نوع جراحی در واقع به نوک گیری ریشه دندان گفته می‌شود. این روش زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که قرار دادن مواد بی‌اثر و تاج مصنوعی برای تسکین درد بیمار کافی نمی‌باشد. در برخی از افراد مقدار پوسیدگی و عفونت در نوک ریشه وجود دارد، در این روش انتهای ریشه دندان و بافت‌های اطراف آن در داخل لثه فرد برداشته می‌شود.

 

انواع جراحی دندان

نحوه انجام جراحی دندان

دندانپزشک متخصص برای جراحی دندان مراحل گوناگونی را پشت سر می‌گذارد تا فرد مراجعه کننده کم‌ترین درد را تجربه نماید، مراحل انجام جراحی مخصوص دندان به شرح زیر می‌باشد.

چکاپ و معاینه دندان

اولین گام برای جراحی، معاینه دقیق دندانپزشک متخصص بر روی دندان فرد می‌باشد. بدین منظور که بیمار با مراجعه به مطلب دندانپزشک، پزشک به بررسی‌ دقیق دندان‌های او می‌پردازد. معاینه و چکاپ دندان مشخص می‌کند که بر اساس وضعیت دندان فرد کدام روش درمانی برای او مناسب‌تر خواهد بود.

تزریق بی‌حسی موضعی

پس از تعیین وقت برای فرد جهت انجام جراحی و یا کشیدن دندان، مراجعه کننده باید در بازه زمانی مشخص شده توسط دندانپزشک در مطب وی حضور داشته باشد. بی‌حسی موضعی قبل از انجام هر گونه کاری انجام می‌شود، به گونه‌ای که بسته به نیاز چند تزریق در بخش‌های مختلف محل کشیدن دندان انجام خواهد شد. تزریق ماده بی‌حسی سبب عدم احساس درد ناشی از کشیدن و جراحی دندان می‌شود.

بی‌هوشی و آرام‌بخش

برخی از موارد دندانپزشک برای برخی از روش‌های درمانی مانند، جراحی، درمان کانال ریشه، ایمپلنت و … از بی‌هوشی و یا آرام بخش استفاده می‌کند که طی آن یک خط داخل وریدی باعث بیهوشی آرام بخش می‌شود. زمانی که آرام بخش به شما تزریق می‌شود آگاهی نسبی و حافظه بسیار محدودی خواهید داشت. همچنین به منظور بی‌حس کردن لثه نیز از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود.

بیهوشی عمومی

گاهی به تشخیص دندانپزشک، فرد بیمار به بیهوشی عمومی در حین انجام جراحی نیاز دارد. فرد در این نوع بیهوشی هیچ نوع آگاهی نخواهد داشت و تیم جراحی موضف هستند که تنفس، میزان دار، فشار خون، دمای بدن و مایعات بدن فرد را کنترل نمایند. با وجود بیهوشی عمومی فرد هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد و به دلیل بیهوشی در حین عمل جراحی، هیچ خاطره‌ای از جراحی نخواهد داشت.

ایجاد برش بر روی لثه

پس از بی‌حسی در فرد، نوبت به ایجاد یک برش بر روی لثه فرد می‌باشد، این برش به منظور فراهم کردن دید کافی برای دندانپزشک خواهد بود. پس از برش لثه دندانپزشک با استفاده از دستگاه و ابزار خاص، استخوانی که دسترسی به ریشه دندان را مسدود کرده است، از بین می‌برد. چنانچه فرد درد زیادی نداشته باشد معمولا دندان را به قطعات ریزی تقسیم  و تمامی بخش‌های آن را از فک خارج می‌کنند.

 

نحوه انجام جراحی دندان

کشیدن دندان

در صورتی که دندان فرد خرد شده باشد مرحله‌ی کشیدن دندان برای اون انجام خواهد شد؛ اما در صورتی که یک تکه از دندان فرد به صورت یکپارچه کشیدن ادامه خواهد داشت.

تمیز کردن دندان

زمانی که ریشه و دندان فرد از فک خارج می‌شوند، زمان آن رسیده تا دندان پزشک متخصص به اطراف محل زخم ایجاد شده در دهان رسیدگی نماید و آن را پاک کند. در این شرایط بسیار مهم و ضروری است که اثری از دندان در محل زخم وجود نداشته باشد.

پانسمان دندان

در این مرحله برای جلوگیری از خونریزی در دهان و در محل دندان، بخش جراحی شده توسط پزشک پانسمان می‌گردد.  برخی از دندان پزشکان به منظور تسریع در بهبودی زخم فرد، اقدام به تقویت زخم بسته شده می‌کنند.

کشیدن و جراحی دندان شیری در کودکان

به طور میانگین هر کودک از 20 عدد دندان شیری در دهان خود برخوردار می‌باشد که معمولا پس از 6 ماهگی به تدریج رشد می‌کنند و از درون لثه بیرون می‌آیند. دندان‌های شیری در مقایسه با دیگر دندان‌ها عمر بسیار کمتری دارد، اما این موضوع نباید باعث نادیده گرفتن این دندان‌ها در کودکان شود. در صورتی که دندان‌های آسیاب شیری، به دلیل پوسیدگی کشیده شوند ممکن است الگوی رشد دندان‌های دائمی دچار آسیب شوند و یا از بین بروند، زیرا فضای رشد دندان‌های دائمی دچار اختلال شده و در هنگام رشد دندان در جای مناسب خود قرار نمی‌گیرد.
پوسیدگی دندان در کودکان سبب به وجود آمدن عفونت می‌شود و به علت عدم همکاری کودک، سن پایین و ممنوعیت برخی از داروها برای کودکان روند درمان دچار اختلال خواهد شد. در صورتی که پوسیدگی از نوع بسیار شدید باشد و به ریشه دندان آسیب برساند احتمال ورود عفونت به درون خون وجود دارد در این صورت دندانپزشک متخصص ناچار به کشیدن دندان و می‌شود.

 

دلایل انجام جراحی مخصوص دندان

دلایل انجام جراحی مخصوص دندان

یکی از روش‌های رایج در بین دندانپزشکان، جراحی مخصوص دندان می‌باشد که بنا بر دلایل مختلفی بر روی دندان فرد صورت می‌گیرد. در حالت کلی زمانی از جراحی برای دندان استفاده می‌شود که امکان بهبود و یا ترمیم دندان به وسیله‌ی روش‌هایی همچون ایمپلنت، کامپوزیت و … وجود ندارد، زیرا دندان مصنوعی نمی‌تواند ویژگی‌های دندان طبیعی را برای فرد داشته باشد. برای انجام روش‌های درمانی دندان خود اولین گام مراجعه به دندانپزشک متخصص جهت ویزیت و چکاپ دندان‌های شما می‌باشد. شما با مراجعه به دندانپزشک تنها با یک جلسه از بهترین روش برای ترمیم دندان خود مطلع خواهید شد و همچنین می‌‎توانید بهترین و راحت‌ترین راه را جهت بهبود وضعیت دندان خود انتخاب کنید.

مراقبت‌های لازم بعد از جراحی دندان

جراحی دندان همانند روش‌های درمانی دندان مراقبت‌هایی نیاز دارد تا بتواند به خوبی جای برش ایجاد شده تا ترمیم کند، مراقبت‌های لازم پس از جراحی به شرح زیر می‌باشد.

  • از شست و شوی دهان پس از جراحی جدا خودداری نمایید.
  • از روز دوم، دهان خود را با حلول سرم فیزیولوژییا آب نمک و یا در نهایت با دهان شویه تجویز شده توسط پزشک پس از هر وعده غذایی و در هنگام ساعت بیداری به خوبی و به درستی قرقره کنید.
  • خونریزی و نشست خونی در دهان به مدت چند ساعت پس از عمل جراحی طبیعی خواهد بود، در صورت بروز خون ریزی گاز استریل را بر روی نواحی دارای خون ریزی قرار داده و با دندان‌های مقابل و دیگر بر روی آن به مدت 15 الی 20 دقیقه فشار ممتد وارد نمایید.
  • پس از جراحی بر روی زخم داخل دهان را قشری خاکستری رنگ می‌پوشاند و دهان تا چند روز پس از جراخی مزه و طعم بد و اندکی بوی نامطبوع دارد. در نظر داشته باشید این حالت طبیعی بوده و نشانه وجود عفونت پس از جراحی نمی‌باشد.
  • تا دو روز پس از جراحی خود، از رژیم غذایی مایع، نرم و سرد استفاده نمایید. مصرف کافی مایعات و غذاهای نرم و مناسب پس از جراحی بسیار ضروری و مهم می‌باشد و در التیام و بهبود شما کمک فراوانی می‌کند.

رعایت موارد بالا پس از جراحی دندان به شما در بهبود و التیام زخم کمک بسیاری می‌نماید.

عوارض جراحی دندان

جراحی دندان، یکی از روش‌های درمانی می‌باشد که در تمامی کلینیک‌های ایران به ویژه در شیراز تحت نظر برترین دندانپزشک‌های شیراز با رعایت تمامی پروتکل‌های ایمنی انجام می‌گردد. پس از جراحی کردن دندان ممکن است فرد عوارض زیادی را تجربه کند که برخی از آن‌ها طبیعی می‌باشند و جای نگرانی نیست؛ اما در برخی از ظرایط ممکن است عوارض خاص و نادری در فرد بروز یابد که برخی از این عوارض به شرح زیر می‌باشند.

  • ترشح چرک و عفونت در ناحیه‌ای از دندان که جراحی بر روی آن صورت گرفته است.
  • در برخی از موارد آسیب دندان تصادفی فک و دیگر دندان‌ها در حین جراحی ممکن است برای فرد پیش آید.
  • گاهی اوقات در فرد بی‌حسی لب پایین و یا زبان مشاهده می‌شود، این مشکل ناشی از آسیب دیدن عصب دندان می‌باشد و حتی در برخی از موارد احتمال دائمی بودن آن وجود دارد.( هر چند احتمال آن بسیار کم می‌باشد.)
  • گرفتگی و خشکی فک در برخی از بیمارانی که نمی‌توانند درمدت زمان التیام زخم خود دهان خود را به طور کامل باز کنند مشاهده شده است.

در روزهای اولیه صورت فرد ممکن است ورم کرده و خشک شدن، گرفتگی و مقداری خون ریزی را در ناحیه دهان به ویژه فک به مدت 2 هفته را تجربه کند.

هزینه و قیمت جراحی دندان

هزینه و قیمت جراحی دندان به عوامل مختلفی از جمله میزان و نوع ماده بی‌حسی، موقعیت دندان که نیاز به جراحی دارد و تعداد دندان‌هایی که به جراحی نیاز دارند، بستگی دارد. به یاد داشته باشید جراحی دندان و یا حتی کشیدن آن می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی فرم و جایگاه دندان‌های دیگر بگذارد، برای انجام جراحی و کشیدن دندان حتما به دندان پزشک متخصص و با تجربه مراجعه نمایید.

جراحی دندان در شیراز

همانطور که در این مقاله به آن اشاره شد، جراحی دندان به تجربه و دقت بسیار بالای دندانپزشک نیاز دارد، زیرا در غیر این صورت باعث بدفرم شدن دندان‌ها و اندازه آن‌ها می‌شود. انتخاب یک دندانپزشک متخصص و با تجربه پروسه بسیار سخت و گاها زمانبر می‌باشد. دکتر مریم امیدی، دندانپزشک متخصص در شیراز با دارا بودن بیش از 7 سال سابقه کاری و کارنامه درخشان در زمینه زیبایی و درمانی دندان لبخندی زیبا و منحصر به فرد را برای شما به ارمغان می‌آورد و زیبایی منحصر به فرد را در لبخند برای شما به ارمغان می‌آورند، شما می‌توانید جهت رزرو نوبت با شماره 07136494982 تماس حاصل فرمایید.